Logotips d'organismes oficials

Es constitueix la Unitat de Coordinació Operativa de la Comarca del Matarranya per fer front al coronavirus

Integrada per representants del la Comarca, professionals sanitaris i de les forces de seguretat, es preveu que la Unitat es consolidi per a futures emergències

Video Thumbnail
Unitat de coordinacio comarcal situació coronavirus
S'ha constituït la Unitat de Coordinació Operativa de la Comarca del Matarranya, després de la reunió mantinguda dilluns passat entre representants institucionals, sanitaris i de les forces de l'ordre del territori. La reunió, feta telemàticament, la va encapçalar el President de la Comarca del Mata

S’ha constituït la Unitat de Coordinació Operativa de la Comarca del Matarranya, després de la reunió mantinguda dilluns passat entre representants institucionals, sanitaris i de les forces de l’ordre del territori.

La reunió, feta telemàticament, la va encapçalar el President de la Comarca del Matarranya i en ella van participar la directora del Centre Comarcal de Serveis Socials, la psicòloga de la Comarca, un metge del centre de salut de Vall-de-roures, el coordinador del Centre de Salut de Calaceit, el sergent de la Guàrdia Civil de Vall-de-roures, el cap de la Guàrdia Civil de Calaceit i el president de l’Agrupació de voluntaris de Protecció Civil de la Comarca del Matarranya.

Va ser una reunió molt positiva. Els protocols en relació a serveis socials i psicòloga ja estaven activats. Ara s’havia de parlar de com coordinar una actuació conjunta per fer front al COVID-19, alhora que fer un inventari amb els recursos dels que es disposen a hores d’ara.”, va comentar Rafa Martí, president de la Comarca. En aquest sentit, en el transcurs de la reunió es va acordar presentar aquest inventari amb els vehicles, béns i personal comarcal que queden a la disposició de la Unitat durant la situació d’emergència.

Pel que fa a l’àmbit sanitari, una de les preocupacions era la falta de material de protecció, que s’ha solucionat ràpidament. “El mateix dilluns, ahir dimarts i este matí els centres han rebut els instruments que necessitaven tant per protegir als pacients com als professionals.”, va comentar Daniel Ferrer, representant mèdic del centre de salut de Vall-de-roures. “Estem tenint tot este material gràcies a les donacions dels ajuntaments, empreses i particulars. Estem molt agraïts perquè no només és per la nostra seguretat, sinó per la de tota la població”, va remarcar Ferrer. Per a evitar futures necessitats de material sanitari s’han formalitzat comandes amb el proveïdor, fet que suposarà disposar dels estris en una continuïtat suficient i, sobretot, en el cas d’un repunt dels casos.

En quan al personal sanitari, de moment no hi ha grans problemàtiques. A hores d’ara s’està fent una roda amb els doctors de tots els consultoris, alhora que s’han reforçat les guàrdies per si sorgissin més urgències, tant al centre de salut com als pobles.

Un altre dels punts tractats en la reunió va ser el del brot registrat a la residència de Vall-de-roures, on fins a la data s’han detectat 16 positius per coronavirus i 3 defuncions. No obstant això, Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya va manifestar que “al Matarranya la cosa està bastant controlada. Sí que hi ha un brot a la residència de Vall-de-roures, però ja s’està encarregant Sanitat directament, que es a qui li correspon”.

Pel que fa a les forces de seguretat, els representants de la Guàrdia Civil i de Protecció Civil van comunicar que la majoria de veïns i veïnes estan duent a terme correctament el confinament, alhora que van incidir en què, en cas que algú es saltés el protocol, no hi hauria contemplacions. En este sentit, es va emfatitzar que estan controlant tots els accessos al Matarranya per tal d’evitar el trasllat a segones residències. “Entenem que el món rural és una població envellida i que el que menys falta fa ara, que ho tenim relativament controlat, es que ens puguin portar el virus des d’altres llocs”, va remarcar Martí.

Paral·lelament, l’administració comarcal continua prestant els serveis essencials, treballant al màxim. En este sentit, els tècnics de serveis socials s’han posat en contacte en tots els habitants que puguin tenir problemes, alhora que han activat tots els protocols, tant per a donar suport psicològic, casos de dependència o violència de gènere, entre d’altres.“Estem en permanent contacte en tots els ajuntaments del Matarranya. Diàriament ens comuniquem mitjançant eines digitals i setmanalment parlem per telèfon. Els ajuntaments han pres mesures pel seu compte per a que a ningú li falti res i que els pobles puguin estar desinfectats”, va incidir Martí.

Feta aquesta constitució de la Unitat de Coordinació Operativa de la Comarca del Matarranya, els diferents representants han acordat estar en permanent contacte telefònic i telemàtic, alhora que s’ha convingut dur a terme una reunió setmanal. Al mateix temps, aquesta unitat s’ha format per fer front al COVID-19 però la intenció és que s’allargui en el temps i que permeti resoldre futures urgències o necessitats en els diferents sectors.

Des de les institucions animen a no abaixar la guàrdia i seguir mantenint estrictament les mesures de confinament a casa.

REDACCIÓ

 

 

Mitjans