Logotips d'organismes oficials

Més de 120 persones participen a la proposta literària i senderista del ‘Quedaran les Paraules’

Ràfels va albergar una iniciativa cultural impulsada des de Comarca del Matarranya que va anar als Estrets i a la Cova del Floro.

Video Thumbnail
Sant Jordi Quedaran les paralues Marxa literaria Floro Rafels
Comarca del Matarranya va reprendre l'activitat cultural el passat 23 d'abril, durant la Festa d'Aragó i el dia de la rosa i el llibre, a través de la recuperació del Quedaran les Paraules. En esta ocasió, Ràfels va ser la població triada per a albergar una lectura continuada una mica especial. I és

Comarca del Matarranya va reprendre l’activitat cultural el passat 23 d’abril, durant la Festa d’Aragó i el dia de la rosa i el llibre, a través de la recuperació del Quedaran les Paraules. En esta ocasió, Ràfels va ser la població triada per a albergar una lectura continuada una mica especial. I és que la proposta d’enguany va barrejar la literatura i el senderisme. I tot a través de la figura del Floro, un dels bandolers més emblemàtics que va calcigar el Matarranya. L’obra Pasqual Andreu, lo Florit. (Lo Floro en vers), escrita per José Miguel Gràcia, va ser el fil conductor d’una proposta que no sol va servir per a conèixer el perfil d’este mític bandoler, sinó també per a seguir-li els passos. I és que el Floro, tot i ser natural de La Sorollera, tenia família a Ràfels. I no sol això. A Ràfels hi ha una cova que porte el seu nom.

Precisament, la ruta senderista va marxar al Mas de Rallo, passant prèviament per la cova del Floro. Una proposta cultural i senderista que va reunir més de 120 persones i que, per a respectar les distàncies de seguretat, va fer una eixida de forma gradual des de la plaça de Ràfels. En este sentit, abans d’iniciar la ruta es van llegir algunes de les històries que apareixen al llibre de Pasqual Andreu, lo Florit, entre elles algunes que la literatura oral encara recorde d’unes festes patronals de Mont-roig. La ruta va anar pels Estrets de Ràfels, i una vegada els dos grups d’excursionistes se van trobar a la plaça, se va celebrar també un concert a càrrec de Fer & Eva que va tancar la proposta. La marxa es va viure amb absoluta normalitat i el temps va acompanyar durant tot el dia.

David Arrufat és tècnic de Cultura de Comarca del Matarranya, i va explicar que “la cosa ha anat bastant bé. La gent ha respost, la ruta ha agradat i el temps mos ha respectat en tot moment”. De fet, la fórmula de combinar marxa senderista i lectura literària no descarten repetir-la en pròximes ocasions. Des de l’àrea de Cultura estan treballant en altres iniciatives, i la intenció és poder recuperar algunes de les propostes que s’estaven fent al territori. En este sentit, David Arrufat va considerar que “tot dependrà de com evolucione la pandèmia, però la intenció és recuperar alguna cosa. Anem de cara al bon temps, alguna cosa es pot programar a l’aire lliure. La intenció és treballar en esta direcció”. La realitat és que la gent del Matarranya té ganes de cultura. Les més de 120 persones que van estar a Ràfels, ho demostren.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans