Logotips d'organismes oficials

PSOE, PAR i CHA governaran de manera conjunta la Comarca del Matarranya

El Partit Popular, a pesar de tindre majoria de vots, estarà finalment en l'oposició i Carmen Agud (PAR) serà la vicepresidenta comarcal

Comarca del Matarranya
El consell comarcal d'esta legislatura 2019-2023 / Foto: J. Puig

Dos mesos després de la constitució de la Comarca del Matarranya per a esta pròxima legislatura 2019-2023, per fi l’entitat territorial té un organigrama definit. Les passades eleccions del mes de maig van deixar un panorama obert que finalment va acabar en nomenament del president socialista Rafael Martí el mes de juliol. Nou representants populars, sis socialistes, tres del Partit Aragonés i un conseller de Chunta Aragonesista formen el Consell Comarcal.

Demà dimarts 24 de setembre per fi els tres partits que van donar la presidència a Martí el passat 22 de juliol conformaran l’equip de govern. Després d’un mes i mig de negociacions el Partit Socialista i el Partit Aragonés revalidaran demà un pacte històric que ha liderat sempre la institució comarcal, esta vegada amb el suport de l’únic conseller de Chunta Aragonesista. Des de presidència, “vam proposar parlar amb els 3 grups restants per a intentar formar un govern que incloguera a tots els partits polítics”, cosa que finalment no ha sigut així. El Partit Popular, que inicialment tenia la majoria i es va quedar a sol un conseller de la majoria absoluta, estarà a l’oposició. Les discrepàncies sobre l’aportació econòmica dels Consistoris a la Comarca i el seu retorn en un pla de cooperació, així com la no acceptació d’una única proposta del PP van trencar les negociacions entre l’equip de govern i el Partit Popular. Per la seua part, Chunta Aragonesista finalment es va adherir a l’equip de govern. “Sobretot, volem mantindre tots els serveis i treballarem pel territori i pels seus usuaris. Això ha sigut la raó per la qual ens hem aproximat”, va assegurar Martí.

Des del Partit Popular i amb la majoria de consellers comarcals, van apostar des d’un principi per aconseguir el suport del conseller de Chunta. “A pesar de veure que no és possible una unió del nostre partit amb el PAR ni amb Chunta Aragonesista, continuarem treballant pel futur de la comarca i de tots els nostres pobles”, va assegurar el seu portaveu, Fernando Camps. La principal contradicció que es percep des del partit és l’acceptació dels sous per part de Chunta Aragonesista després de diversos anys de reivindicació sobre l’assumpte. El paper d’oposició dels populars, segons el seu portaveu, serà intentar seguir amb el diàleg i treballar de manera conjunta sense tindre una oposició forta.

Així i tot, tots els grups polítics formaran la junta de govern amb la designació de Carmen Agud, José Ramón Guarc, José Ramón Arrufat, Carlos Boné, Juan Enrique Celma i Fernando Mallen com a membres d’esta. Així i tot, seran sol els tres partits de l’equip de govern els qui encapçalen les àrees pertinents. L’atribució de l’àrea de Serveis a les Persones recaurà sobre Chunta Aragonesista, l’àrea de Serveis Administratius en José Ramón Guarc del PSOE i l’àrea de Serveis al Territori sobre José Ramón Arrufat, membre del Partit Aragonés. Serà esta última força política qui obtinga finalment la vicepresidència de l’entitat comarcal representada per Carmen Agud.

Respecte a les inversions econòmiques comarcals, es preveu que el dia a dia marque les pròximes actuacions, sobretot, estant molt pendents dels pressupostos del Govern d’Aragó i de l’assignació pressupostària a les comarques que puga marcar els passos d’esta administració comarcal.

REDACCIÓ
Mitjans