Els ajuntaments es bolquen en ajudar al veïnat en temps de confinament
Des de servei a domicili fins a la comunicació de les notícies oficials, els consistoris estan duent a terme diverses actuacions.
Per tal de complir amb les mesures decretades pel govern estatal i amb l’objectiu d’interrompre la xarxa de contagis pel COVID-19, els diferents ajuntaments del Matarranya han dut a terme mesures i accions de caire excepcional.
D’entrada, des dels consistoris s’ha fomentat l’aïllament del veïnat i, en la mesura de les seves possibilitats, han treballat amb l’objectiu de facilitar el confinament de les seues gents. Des de fer la compra fins a anar a la farmàcia, molts ajuntaments han ofert el servei de repartiment a domicili. “Alguns membres de l’ajuntament i voluntaris anem cada matí de dilluns a dissabte als habitatges de les famílies més vulnerables”, va afirmar Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera. A d’altres municipis, com Calaceit, són els joves els que s’han prestat altruistament per a assistir a la gent gran.
En situacions així és quan més necessaris s’han fet els comerços dels pobles, que subministren aliments de primera necessitat, medicaments i combustible, tal com va declarar l’alcalde de Mont-roig, José Ramon Guarch: “Els pobles en farmàcia, forn, tenda i gasolinera tenim avantatja perquè podem accedir a productes bàsics. Estos serveis són vitals als pobles, sempre i ara més q mai”. Això sí, s’ha procurat seguir els protocols de seguretat. Per això s’ha restringit l’accés de persones a les tendes i s’ha instat a mantenir la distància de seguretat.
En el cas de pobles com Torredarques, els obstacles són majors: “Ens hem quedat sense saber què fer. Tenim problemes en la tenda i en la farmàcia. La única botiga que tenim obre habitualment només un dia i, per això, des de l’ajuntament estem intentant atendre a la gent que no pot sortir del municipi”, va confessar la regidora Yaiza Bonet.
Mentre, els ajuntaments han tancat, almenys físicament, les seves portes. Tot i així, la majoria ofereixen atenció telemàtica i telefònica, sobretot en casos d’urgències. “En general no hi ha problemes perquè els terminis administratius s’han suspès, tal com ha decretat el govern”, va incidir José Ramon Guarch, alcalde de Ràfels.
Les instal·lacions municipals també van tancar-se en celeritat, tant pel que fa als edificis públics com als espais oberts. A més, diversos consistoris estan realitzant tasques de desinfecció, sobretot dels espais més concorreguts, com els comerços. “Fer la desinfecció manualment ens costaria molt feina. Per això ho estem fent en camions menuts”, va comentar l’alcalde de Pena-roja, Ricardo Blanch.
Uns ajuntaments que, a més, es coordinen en la Diputació Provincial de Terol, el govern autonòmic i el central. Alguns, com el de Valljunquera, han habilitat canals informatius especials, com el Whatsapp, amb l’objectiu de mantenir informats als veïns i veïnes. En esta línia, l’alcalde de Massalió i president de la Comarca, Rafa Martí, va remarcar la problemàtica de les fake news: “la situació és molt complicada i molt seria, però ens ho hem de prendre en tranquil·litat. Els histerismes no són convenients i, per a evitar-los, hem de cenyir-nos a la informació oficial i no fer cas de les noticies falses”.
Per altra banda, també s’ha incidit en la importància d’evitar el trasllats de persones amb segones residències al Matarranya, tot incidint en la vulnerabilitat tant del sistema sanitari rural com de la població envellida. “Estarem encantats de rebre’ls més endavant, volem que coneguin el nostre territori, però ara no és el moment”, va afirmar Carlos Boné, alcalde de Vall-de-Roures.
Però els consistoris també tenen altres funcions, tal com remarquen alguns dels seus batlles. “Des dels ajuntaments també hem de donar ànims i confiança”, va concloure Frederic Fontanet, alcalde de La Freixneda.
SABINA COLOMÉ