Rando defensa una desescalada que atengui les singularitats dels territoris
Els presidents de província apel·len a l'autonomia local i aluperàvit per afrontar la desescalada
Els presidents de les províncies espanyoles, reunits telemàticament a la ‘Comisión de Diputaciones Provinciales, Cabildos y Consejos Insulares de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)’ apel·len a l’autonomia local i de la utilització incondicionada deL superàvit per afrontar la desescalada. El president de la Diputació de Terol, Manuel Rando, ha compartit amb altres presidents de província diferents propostes davant el procés que està a punt d’iniciar-se a tot el país.
“Per fer front a la crisi econòmica, cal utilitzar els recursos propis de les administracions locals procedents del superàvit o els romanents per atendre les necessitats de cada territori. Nosaltres sabem quines són les prioritats i tenim clar com cal actuar en els nostres territoris” ha dit el president Rando.
Abel Caballero, president de la FEMP, ha obert la reunió advertint que “la nostra actuació és determinant i ara imprescidible. Necessitem utilitzar els nostres superàvits i tots els nostres romanents”. A més, a la reunió s’ha demanat també participar en un possible Fons de Reconstrucció també per a les entitats locals.
A més, en la comissió també s’ha defensat la reforma de la Llei de Contractes de l’Estat per millorar l’agilitat dels procediments o un refinançament dels programes associats a la Llei de Dependència.
Desescalada amb singularitats
Manuel Rando ha assegurat que “tots els presidents provincials anem en la mateixa direcció d’atendre les singularitats territorials. Terol les té, fins i tot dins de la província”. Referent a això, i en el cas aragonès, el president de la Diputació de Terol ha apuntat que l’organització comarcal podria ser “una possibilitat d’entorn d’actuació que podria fer més fàcil el desconfinament total”.
El president de la Diputació de Terol ha afirmat que, en alguns entorns de la província, “amb les suficients mesures de prevenció i control, es podria fer ja mateix vida normal”, encara que “cuidant molt les visites de l’exterior”. Rando ha recordat que dels 236 municipis de Terol, només tres tenen més de 5.000 habitants. “En la majoria dels pobles ni tan sols arriben als 500 veïns i al sortir al carrer es poden guardar de sobres les distàncies de seguretat i portar un estil de vida molt segur” ha dit. Això sí, ha insistit que tots hem d’aprendre a “viure en un continu estat de prevenció“.
La declaració que la ‘Comisión de Diputaciones Provinciales, Cabildos y Consejos Insulares de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)’ ha proposat traslladar al Govern d’Espanya assenyala que és evident que el COVID-19 està afectat de forma diversa i asimètrica a les diferents comunitats autònomes, municipis i fins i tot a àmbits territorials dins una mateixa província. A més, ha destacat que és precisament en el món rural on “les dades reflecteixen que el virus ha incidit menys extensament“. Per això creuen necessari activar ja la normalització social i econòmica dels municipis on s’han patit menor impacte sanitari.
Atendre a la despoblació
El president de la Diputació de Terol ha volgut deixar clar també que, tot i la pandèmia, és igual de necessari seguir desenvolupant polítiques contra la despoblació. “Tot i que s’ha demostrat que el món rural i la seva manera de vida es poden veure reforçats després de la tragèdia que ha suposat l’extensió de la COVID-19, els problemes de sempre encara hi són”, ha dit. Per això ha demanat que continuïn tots els treballs i mesures que ja estaven en marxa en aquest sentit.
Rando ha apuntat que “de fet, si volem que els que estan pensant tornar a el món rural després de la situació creada en algunes ciutats ho acabin fent, hem d’oferir serveis suficients i un altre tipus d’atractius en la línia de les accions en les que ja s’estava treballant en els últims mesos en diferents institucions. Per això he demanat als meus companys que no deixem que la lluita contra la despoblació es vegi molt damnificada per aquesta crisi “.
Durant la reunió de la FEMP s’ha destacat la tasca realitzada pels governs provincials durant l’actual crisi i s’ha reivindicat un paper important en la col·laboració interadministrativa per definir i administrar el procés de desescalada o les prioritats de la reconstrucció econòmica. A més, Rando ha apuntat que la necessitat de tractar de forma diferent al medi urbà compta amb el suport de tots.