Negativa unànime a la inclusió del Matarranya a les Zones Vulnerables per nitrats
12 dels 18 municipis de la comarca han sigut proposats pel Govern d'Aragó per ser vulnerables a la contaminació per nitrats de purins
El Govern d’Aragó ha proposat este estiu a bona part dels municipis del Matarranya com a Zona Vulnerable a la contaminació davant la presència de nitrats d’origen agrari. Segons el document emés pel Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient el passat 29 de juliol s’inclouria en estes zones a totes les localitats el terme municipal de les quals està banyat pels rius Tastavins i Matarranya. Beseit, Queretes, Fondespatla, La Freixneda, La Portellada, Massalió, Mont-roig, Pena-roja de Tastavins, Ràfels, La Torre del Compte, Vall-de-roures i La Vall del Tormo podrien ser definitivament catalogades com a Zones Vulnerables si no es presentaren al·legacions abans d’este dilluns.
En este sentit, la Comarca del Matarranya va realitzar un nou ple del Consell Comarcal extraordinari i d’urgència i una reunió del Consell d’Alcaldes durant la setmana passada en la finalitat de tractar la situació i presentar les al·legacions oportunes abans que finalitzara el termini de presentació d’este dilluns 31 d’agost. Un termini que va desconcertar a la majoria dels edils del Matarranya que ho van considerar com “molt curt”, ja que asseguren que tampoc van rebre cap comunicació de l’elaboració d’esta Ordre per part del govern autonòmic. “Crida especialment l’atenció que s’haja fet d’esta manera, quan l’última declaració de Zones Vulnerables va ser fa un any i la revisió del qual hauria d’haver-se fet cada quatre anys. És d’estranyar que es faça en este precís moment i al mes d’agost, quan molt del nostre personal està de vacances“, va explicar sobre este tema Carlos Boné, representant del Partit Popular.
Una de les principals objeccions sobre esta decisió és la falta d’anàlisi en les aigües del Tastavins i del Matarranya, un dels factors determinants en la catalogació de les zones hídriques com a Zones Vulnerables. En este sentit, es creu que es podria haver catalogat la zona de manera generalista sense haver realitzat anàlisis aïllades en cada municipi ni el seguiment concret de les aigües de cada localitat. De fet, algunes de les localitats asseguren que les seues aigües estan lluny de superar la quantitat de nitrats permesos. La conca del riu Algars ha quedat exclosa de la catalogació i no es decretaria com a Zona Vulnerable en cas que l’Ordre fóra aprovada.
La reclamació, a la qual es van adherir de manera unànime tots els representants, reivindica la falta de temps per a actuar i la falta d’anàlisis concretes de les aigües de cada municipi, segons va assegurar Fernando Mallén, representant de Chunta Aragonesista. “Sol·licitem que es retire esta Ordre i que es dono termini més ampli d’al·legacions per a contemplar les particularitats del nostre territori”, va explicar sobre este tema el president comarcal, Rafael Martí, “tots els grups polítics, representants i alcaldes creiem que la conselleria del Govern d’Aragó hauria de vetlar pels interessos del medi ambient, dels agricultors i els ramaders”.
El nou decret del Matarranya com a Zona Vulnerable afectaria directament el sector ramader del territori, un dels eixos econòmics principals. En declarar una zona com a vulnerable es limitarien els abocaments de nitrats i purins en els terrenys del Matarranya, una acció que, de no ser reduïda la producció actual, hauria de buscar una nova alternativa.
Així doncs, el Consell va proposar la posada en marxa de les plantes de purins de Vall-de-roures i Pena-roja i depuradores prèvia declaració de la Zona com a Vulnerable, cosa que podria reduir el nivell de nitrats en les aigües de la zona. Sobre este tema, Carmen Agud va al·legar que “per als ramaders el cost del desplaçament del purí fins a les plantes depuradores és molt elevat, per tant, caldria oferir ajudes al sector”.
La declaració del Matarranya com a Zona Vulnerable a la contaminació afectaria directament no sols a productors porcins, sinó a tota mena de ramaders. “És una proposta que limitarà la creació de noves explotacions ramaderes i condicionar les ja existents”, va assegurar Boné.