Logotips d'organismes oficials

Pobles més menuts, pobles més rejovenits

La comarca ha perdut més de 230 habitants en els últims cinc anys, però veu com hi ha més xiquets ara que a l'any 2015. Mont-roig, La Portellada i Ràfels, municipis on més ha crescut la població infantil

Vall-de-roures, la capital de la comarca, és el municipi més rejovenit. | Foto: NDM

Parlar de despoblament a estes altures de la pel·lícula no és res nou. La comarca, de la mateixa manera que bona part de l’interior peninsular, està patint un retrocés progressiu de població que no ve d’ara, sinó que és una fatiga demogràfica que es porte allargant des dels anys 50 del segle passat. Interessant és la reflexió que fa el periodista Lluís Rajadell quan parle del gran fred de l’any 1956, i apunte que “tot i que les conseqüències econòmiques d’aquella gelada ja les tenim superades, les demogràfiques encara les paguem ara”. Han passat més de 60 anys d’aquell drama econòmic i demogràfic, però el padró actualitzat que té publicat l’Instituto Nacional de Estadística (INE) constate allò que sabíem. En estos moments, els 18 municipis que integren la comarca del Matarranya sumen 8.154 habitants. Són exactament 231 habitants menys que fa 5 anys. Perdem una mitja de 50 veïns a l’any. Però entre estos números a vegades difícils de digerir, també trobem elements esperançadors.

I és que la nostra comarca està més rejovenida que fa 5 anys. Pobles més menuts, però més rejovenits. De fet, si l’any 2015 un total de 1.031 habitants tenien 16 anys o menys, en estos moments 1.063 veïns del Matarranya estan entre els 0 i els 16 anys. Vall-de-roures, la capital de la comarca, és el municipi més rejovenit. Xiquets i adolescents representen un 16,83 per cent de la població total, un dels millors números de tota la província. Però els municipis del Matarranya que més han rejovenit són Mont-roig, La Portellada i Ràfels, respectivament. De fet, la conca del Tastavins ha vist nàixer molts xiquets durant els últims 15 anys. Fa exactament 5 anys, Mont-roig tenia 36 veïns empadronats d’entre 0 i 16 anys. Actualment en té 52, i la població jove represente un 15,66 per cent del total. A La Portellada, en estos cinc anys s’ha passat de 24 a 34 xiquets i adolescents, mentre que a Ràfels este augment ha segut de 12 a 18 xiquets, cosa que s’ha notat de manera molt notable a les escoles.

Fontdespatla ha mantingut el número de veïns de 0 a 16 dels últims anys, mentre que Pena-roja, tot i que n’ha perdut durant este període de 5 anys, els veïns joves representen més d’un 14 per cent de la seua població. Torredarques és l’únic municipi del Tastavins que ha vist caure la població menor, però és, per un altre costat, el municipi que més ha crescut estos últims 5 anys, sol superat per Vall-de-roures. Esta tendència positiva també s’ha experimentat en altres municipis del Matarranya, com ara Calaceit i Queretes, que han vist com al llarg d’estos últims anys moltes famílies han apostat per viure i fer el seu projecte de vida al poble. A la conca de l’Algars, Lledó també ha vist com creix la població jove. En canvi, Arenys viu una dinàmica regressiva. La Vall del Tormo i Valljunquera viuen actualment una tendència negativa, tot i que estos últims anys s’han quedat bastantes parelles jóvens i els menors representen més d’un 10 per cent de la població. A Massalió i a La Freixneda es manté una tendència estable estos últims anys.

Dins dels pobles més grans de la comarca, Beseit és segurament el que està patint un major estancament. La població menor ha baixat en 10 habitants, tot i que els veïns entre 0 i 16 anys representen pràcticament un 11 per cent de la seua població total. Fórnols ha vist triplicar la població de menys de 16 anys durant este període, passant de 1 a 3 xiquets en 5 anys, mentre que la Torre del Compte té actualment 4 veïns menors de 16 anys. De fet, les poblacions del Matarranya que tenen menor presència de xiquets són a la vegada les més envellides. A Fórnols, la població de més de 65 anys represente el 43,24% del total, mentre que a la Torre del Compte puge al 47,86% i pràcticament trobem els mateixos adults que jubilats. Al costat contrari trobem Vall-de-roures, que és l’únic municipi del Matarranya on la població jubilada està per davall del 20% del total. A continuació tenim Mont-roig. Aquí els jubilats se situen per davall del 25 per cent del total. A Massalió, Pena-roja, La Freixneda i Beseit, els jubilats representen entre un 25 i un 30% del cens total.

Font: Instituto Nacional de Estadística

Font: Instituto Nacional de Estadística

RUBÉN LOMBARTE

 

 

Mitjans