La Teruel Film Commission catalitze 36 rodatges i cree un impacte de 2,1 milions en el primer any de vida
Durant el passat 2021 a la província es van rodar propostes com 'El páramo', la pel·lícula de parla no anglesa més vista a Netflix, i 'Bienvenidos al Edén', sèrie gravada en part a Queretes
La nostra província ha estat l’escenari de 36 rodatges que han suposat 2,1 milions d’euros d’impacte econòmic directe sobre el territori en el primer any de funcionament de la Teruel Film Commission (TFC). Este servei d’atracció de rodatges que va impulsar la Diputació a principis del passat 2021, catalitzant projectes audiovisuals i promocionant la província, s’ha traduït en un total de 284 dies d’activitat a la província, entre les jornades de rodatge, preproducció i desmuntatge. Durant este primer de treball, la Teruel Film Commission ha canalitzat la producció de vint anuncis publicitaris, set rodatges de pel·lícules i de sèries, quatre videoclips, dos documentals de televisió i tres productes amb difusió a les xarxes. Una producció audiovisual que s’ha traduït en un impacte de 2,1 milions d’euros, i que entre altres han suposat més de 9.500 nits d’hotel als pobles de la província.
Sobre esta matèria, Diego Piñeiro, diputat de Cultura i Turisme, va explicar que «el recorregut de la Teruel Film Commission està sent molt positiu» i el seu treball s’està centrant sobretot en dos grans funcions. La primera d’elles, ajudar les empreses de rodatge. «Des del primer dia que les productores s’interessen per la nostra província com a possible plató de rodatge, les assessore en funció de les necessitats que tenen». Una vegada tenen clar que volen vindre a rodar aquí, «la Teruel Film Commission acompanye la productora i pose a la seua disposició els serveis que tenim a la nostra província» i fa d’intermediari. La segona funció de la Teruel Film Commission passe «per promocionar i donar a conèixer la província com a plató». De fet, la TFC ha estat present en alguns festivals audiovisuals importants, com són el Festival de Sitges o el Festival de Màlaga.
Piñeiro va concretar la riquesa i diversitat paisatgística de la província. «Teruel té una oferta molt variada d’espais i platós, cosa que ens fa molt singulars». Per exemple, «les carreteres de la província, molt desconegudes per les productores, han tingut molts rodatges donada la seua singularitat». El diputat de Cultura i Turisme va afegir que «l’aeroport de Teruel i el centre Galáctica son grans pols d’atracció per a rodatges», igual que Motorland, amb grans facilitats per a rodar. Al mateix temps, i des de la Diputació, van afegir que el món audiovisual ha viscut una gran transformació amb la irrupció de plataformes digitals com HBO, Amazon Prime o Netflix, una realitat que «ens va animar també a crear esta oficina. El panorama audiovisual ha canviat, les produccions audiovisuals s’han multiplicat i la possibilitat de portar rodatges a la nostra província és cada vegada més gran», va entendre Diego Piñeiro.
Al llarg d’este primer any de treball, els rodatges han deixat a la província un impacte econòmic directe a diferents sectors econòmics. El més gran és l’hostaleria, amb més de 9.500 nits d’hotel, destacant l’àrea de la capital com la més demandada per la seua oferta, però també és important l’impacte al Jiloca, Matarranya, Albarracín o el Baix Aragó. Però no sol això: la consolidació de rodatges al territori també s’ha traduït en contractació de càtering, logística, transport, seguretat, combustible, constructors, fusters, figurants i electricistes, entre altres. Entre les produccions més destacades que han rodat a la província tenim ‘El páramo’ i ‘Bienvenidos al Edén’, les dos de Netflix i la segona d’elles rodada al Matarranya. També s’ha rodat un episodi de ‘The Climb’, de HBO, així com el curt ‘El padre bueno’, els anuncis publicitaris de Mercedes AMG, KIA i Volvo, o la campanya de la marca Hoff, entre altres.