La falta de facultatius castigue l’horari d’atenció mèdica de sis municipis del Matarranya
El metge de Mont-roig cobreix la plaça de La Portellada, de forma que això redueix les hores de consulta. Ràfels passe de tres dies a dos de consulta. Torredarques, Fórnols i Herbers en tindran sol un
A remar des del primer segon. Escasses 24 hores de la configuració dels nous ajuntaments, algunes corporacions del Matarranya ja s’han trobat el primer embolic de la legislatura. La baixa per embaràs de risc d’una de les metges de l’àrea de Salut de Vall-de-roures, així com la falta de professionals per a cobrir places en el medi rural, ha forçat a Sanitat a fer una redistribució del seu personal. Una reestructuració que s’aplique des de dilluns i fins a nova ordre, i que supose reduir els horaris d’atenció al públic de cinc pobles del Matarranya i d’un sisè dels Ports. El metge assignat a Mont-roig, que s’encarregue de l’atenció sanitària de Torredarques i Herbers, ha assumit també la plaça de La Portellada, i per tant l’atenció de Ràfels i Fórnols. Tot això ha suposat una reducció de l’horari d’atenció sanitària en les sis poblacions. Mont-roig i La Portellada tindran una atenció d’una hora i mitja tots els dies, mentre que Ràfels sol tindrà dos dies de consulta. Els altres municipis només en tindran un.
La decisió ha aixecat polseguera al territori. En el cas de Ràfels, el poble va celebrar una assemblea popular el diumenge. José Ramón Arrufat, que va ser reelegit com alcalde de la població el dia abans, va denunciar que «això no és una batalla, sinó la punteta definitiva per als pobles menuts. És igual saber qui ha pres esta decisió, però ha segut de molt mal gust», va criticar, afegint que «si Ràfels hem de tindre només dos dies de metge, igual hauríem d’aplicar esta regla a tots». L’alcalde de Ràfels es va queixar que els municipis més menuts, que són els que tenen un servei setmanal més reduït, són els que han vist retallats dies d’atenció, quan Mont-roig i La Portellada veuen reduïts els horaris però conserven atenció els cinc dies de la setmana. «Estem disgustats i no ens pareix equitatiu», va denunciar l’alcalde de Ràfels, que va avançar que es prendran accions per a resoldre esta situació. Esta reestructuració de professionals arribe, per a més inri, a les portes de l’estiu.
D’un dia per a l’altre
La decisió de reduir els horaris d’atenció sanitària d’estes sis poblacions pràcticament s’ha conegut d’un dia per a l’altre. José Ramón Arrufat va explicar que «a mi se’m va comunicar dijous la decisió de penjar el nou horari d’atenció sanitària», quan els ajuntaments encara estaven en funcions. El dissabte, només prendre possessió el nou consistori, «Ràfels vam convocar una junta general per a tot el poble on es va explicar la situació». Hi va assistir l’ATS de La Portellada, que «ens va explicar quina era la realitat». Les retallades d’horaris, lògicament, «van generar moltes queixes i moltes crítiques per part dels veïns», va afegir l’alcalde de Ràfels, qui va remarcar que «en cap cas ens hem queixat de la professionalitat dels metges que tenim, i que donen un servei excel·lent, sinó en com s’ha fet la reducció de dies i de servei». Ràfels no ha rebut cap comunicat oficial on es parlo d’una reestructuració provisional, i Arrufat creu que «cada minut de servei que es perd a un poble, ja no es recupere».
Des de Torredarques, el recent nomenat nou alcalde, el socialista Luis Lasmarías, va explicar que «dissabte vam celebrar l’acte d’investidura al consistori. Allí ens vam trobar un canvi d’horari en l’atenció sanitària al poble, del qual en cap moment se’ns va informar» ni a l’ajuntament entrant, com tampoc a l’anterior corporació. El nou alcalde va afegir que davant d’esta situació, «vam entendre fer una assemblea per a tot el poble el diumenge». Allí «els veïns es van mostrar bastant molestos» perquè, si bé d’alguna forma o altra, tots els pobles han vist reduït l’horari d’atenció al públic, alguns han perdut hores i també dies d’atenció directa. És el cas de Ràfels, on es passe de tres a dos dies, i de Fórnols, Herbers i Torredarques, que ara només tindran un dia de metge a la setmana. Luis Lasmarías va considerar que «la solució no passe en prendre-li hores al poble de la vora en benefici propi», sinó que és imprescindible contractar un professional per a cobrir la baixa del facultatiu de La Portellada.
D’aquí que Luis Lasmarías creu que el més urgent és reunir-se amb la conselleria de Sanitat en funcions o tan ràpid com siga possible amb el nou Govern d’Aragó, perquè els pobles «no podem estar desatesos». L’alcalde de Torredarques va denunciar que «si dos hores i dos dies a la setmana ens pareix una atenció insuficient, una hora a la setmana és ridícul». I a sobre, a les portes de l’estiu, quan municipis com Ràfels, Fórnols o Torredarques multipliquen la seua població.
De 60 a 400 habitants
La població castellonenca d’Herbers, i que està adscrita a l’àrea de Salut de Vall-de-roures, també es veurà afectada per este canvi d’horaris en el servei sanitari. Sobre esta qüestió, Daniel Pallarès, alcalde del municipi, va explicar que la informació va saltar escasses hores després de la configuració de la nova corporació, que a Herbers serà exactament igual que la passada legislatura. Pallarès va lamentar la falta d’informació sobre la reducció de l’horari d’atenció sanitària dels veïns, que en el cas d’Herbers serà d’una única hora a la setmana. «Des d’esta setmana només ens podrem posar dolents els dijous d’11 a 12», va denunciar l’alcalde de la població de la comarca dels Ports, qui va afegir que «som conscients que estem pocs veïns, però la majoria són majors de 65 anys i tenen poques possibilitats de moure’s». Des de l’ajuntament van explicar que «ningú ens havia informat de res», i que el nou horari s’ha conegut a través del panell d’anuncis.
Des de l’ajuntament van apuntar que «el primer que hem fet és traslladar als veïns la poca informació que se’ns ha donat». De fet, i en el moment d’esta entrevista, desconeixien si el canvi de l’horari serà una cosa provisional o «si es pot allargar en el temps». En el cas d’Herbers, com en el de molts pobles de la nostra comarca, ara comence l’estiu, que és el moment de major afluència de visitants i segons residents. «Tots els pobles creixem a l’estiu, i calculo que Herbers multipliquem per vuit. Si estem uns 60 empadronats i a l’hivern vivim unes 45 persones, en els mesos d’estiu estarem pràcticament 400 residents». Evidentment, «no tots anirem al metge, però si necessites d’atenció mèdica, la lògica és anar al facultatiu més pròxim». Des del territori entenen que este estiu, davant la falta de metges de família, el col·lapse sanitari pot ser majúscul a l’àrea sanitària. Una comarca que té un reclam turístic de primera, però on els serveis, tant públics com privats, de vegades són ridículs.