Unanimitat a les Corts perquè la DGA s’implique en una correcta gestió del museu Juan Cabré
El PSOE ha presentat una proposició no de llei a través de la qual demane línies de col·laboració entre ajuntament i executiu. La retrospectiva sobre Romà Vallès va ser l'última proposta exposada
Tindre un espai dinàmic i viu. La Comissió Institucional i de Desenvolupament Estatutari de les Corts d’Aragó ha aprovat per unanimitat una proposició no de llei presentada pel grup socialista, i que demane al Govern d’Aragó vies de col·laboració amb l’ajuntament de Calaceit de cara a la creació i la programació de nous continguts per al museu Juan Cabré. El diputat socialista Ángel Peralta, encarregat de defensar esta iniciativa, va manifestar que en el que portem d’any no s’ha programat cap exposició temporal, recordant que la direcció general de Cultura del Govern d’Aragó no ha atès els reiterats intents dels representants municipals de Calaceit per mantindre una trobada i definir una estratègia. Fonts contrastades explicaven també que des de l’ajuntament de Calaceit s’han presentat fins a quatre propostes expositives diferents que perfectament podrien encaixar en el museu. L’última exposició que va albergar el Juan Cabré, museu depenent de l’executiu autonòmic, va ser la retrospectiva artística que es va fer durant la celebració del centenari de Romà Vallès.
El diputat socialista va manifestar que en el que portem d’any, el museu Juan Cabré no ha acollit cap exposició temporal i que esta “absència de propostes culturals no només limite l’accés al públic a noves experiències artístiques, sinó que afecte a la vitalitat i la rellevància del museu a la comunitat local”. Ángel Peralta va afegir que és “imperatiu” que Govern d’Aragó i Ajuntament de Calaceit “sumen esforços” per a “revitalitzar” el museu, i “assegurar la seua continuïtat com a centre vibrant i dinàmic”. De fet, i a través d’una nota de premsa prèvia a la votació, el regidor de Cultura de Calaceit, Isel Monclús, va explicar que des del consistori demanen “debatre i intercanviar idees amb el Govern d’Aragó de cara a l’organització i la gestió del museu”, i així entre tots “donar valor afegit a Calaceit, al museu i a la cultura de la població”. A la vegada, i a través d’este comunicat, Monclús va explicar que el territori té una llarga nòmina d’artistes i una potent trajectòria cultural. De fet, recentment s’han fet accions per a recordar il·lustres que van marcar aquell boom cultural dels anys 70.
L’any passat, en el marc de la celebració del centenari de Romà Vallès, Calaceit va albergar una potent retrospectiva sobre el pintor informalista, i alhora fill predilecte de la població. L’estiu de 2023 també es va presentar el projecte Refugi d’Artistes, un recorregut per les cases de Calaceit que van ocupar destacats de les lletres i l’art, com ara Ángel Crespo o Pilar Gómez Bedate. En el marc de la Misericòrdia al tard, i des de ‘Els llibres de la Vallrovira’, al setembre es van recordar els centenaris de Ràfols-Casamada i Maria Girona amb una lectura de poemes. De cara als pròxims mesos estan previstes noves iniciatives culturals al voltant de plomes notables. Recordem que Calaceit va ser el bres artistes il·lustres, com la natal Teresa Jassà, l’escriptor Mauricio Wacquez, l’il·lustrador Yves Zimmermann o el destacat escriptor i periodista José Donoso. Precisament, enguany es commemoren 100 anys del naixement d’este destacat xilè que va formar part del ‘boom llatinoamericà’, que es pare d’obres com ‘El obsceno pájaro de la noche’ o ‘El jardín de al lado’.