Logotips d'organismes oficials

La segona edició del concurs ‘Pedro Carbonell Castillero’ acumule més de 40 manuscrits

Les propostes es podran presentar fins al 31 de desembre i hauran de tindre una extensió d'entre 15.000 i 40.000 paraules. La persona guanyadora s'endurà 1.000 euros i veurà publicada la seua obra

David Monteagudo (segon per l'esquerra), durant l'acte d'entrega del primer concurs de novel·la curta de ciència ficció i fantasia. Foto: NDM

Tot i que encara quede mig any per davant, la segona edició del concurs de novel·la curta Pedro Carbonell Castillero, dedicada a la fantasia i la ciència ficció, va en la bona direcció i acumule més de 40 manuscrits presentats. Així ho van considerar des de Camins Serret, una de les entitats que estan darrere d’este concurs literari que va nàixer l’any 2022, que és de caràcter bianual, i que en la seua edició de debut va reconèixer David Monteagudo i la seua ‘ANTA’ com a l’obra guanyadora. Les basses del concurs literari es poden consultar a librosdelfuturo.es, entre altres, que és l’editorial encarregada de publicar el manuscrit guanyador. Entre els requisits que ha de respectar tot candidat està l’extensió del text, que serà d’entre 15.000 i 40.000 paraules, la llengua, perquè opten a concurs només textos escrits en castellà, així com la temàtica de la novel·la, que haurà de ser de ciència ficció o fantasia. Darrere d’este concurs trobem ‘Camins Serret’ del Matarranya, l’editorial gallega Libros del Futuro, així com l’escriptor Pedro Carbonell Castillero, mecenes del certamen.

Octavio Serret, gestor cultural i propietari de ‘Camins Serret’, va dir que «al mes de gener vam llançar les bases i portem una bona xifra de manuscrits», de manera que tot apunte a que se superaran els registres de l’any 2022, quan un total de 50 candidatures es van presentar al primer concurs ‘Pedro Carbonell Castillero’. Serret va valorar «el gran nivell» d’obres que es van presentar en eixa edició de debut, en la que el jurat va premiar David Monteagudo, una de les plomes més destacades del gènere a nivell nacional. L’autor, que té una consolidada trajectòria amb títols com ‘Invasión’ o ‘Fin’, la qual inclús va saltar a la gran pantalla amb un repartiment de luxe i amb la presència, entre altres, de Clara Lago, Maribel Verdú i Andrés Velencoso, va recollir el premi l’estiu passat a Fontdespatla en el marc del Festival Aragón Negro. Tot això, en una jornada preciosa i en la que va estar present Carlos Fernández, editor de Libros del Futuro, així com Vanessa Montfort, aclamada escriptora per autèntics best sellers com ‘Mujeres que compran flores’.

Des de l’organització es van mostrar molt contents del recorregut que està agafant el concurs literari i van recordar que si per Sant Jordi es va publicar ‘ANTA’, obra guanyadora del primer ‘Pedro Carbonell Castillero’, la intenció és publicar una altra obra finalista al llarg dels pròxims mesos, amb la previsió de que estigue a les llibreres per a la temporada de Nadal. Octavio Serret va afegir que «estem rebent manuscrits de tota la geografia mundial», i que l’objectiu és ser un referent en el món de la fantasia i la ciència ficció, un gènere que si bé té una sòlida afició entre el públic americà i britànic, cal potenciar a Espanya. A nivell internacional en destaquen els ‘Nebula Award for Best Novel’, els quals ara commemoren 60 anys de trajectòria. En la seua primera edició de l’any 1965 es va premiar aquell ‘Dune’ de Frank Herbert, tot un èxit recent al cine. Uns premis que han distingit els grans mestres de la ciència ficció, com ara Isaac Asimov, que destaque sobretot per la saga ‘Fundació’, o Arthur C. Clarke, que el coneixem especialment per ‘2001, una odissea a l’espai’.

Des de l’organització del concurs literari ‘Pedro Carbonell Castillero’, i tornant a casa nostra, van recordar que l’entrega de manuscrits estarà oberta fins al 31 de desembre. L’obra finalista s’endurà 1.000 euros de premi i serà publicada. De fet, ‘ANTA’ de David Monteagudo ja està a les llibreries i en unes setmanes es presentarà a la llibreria Gigamesh de Barcelona, tota una referència del gènere. Des de ‘Camins Serret’ van recordar també que a l’estiu tornarà el ‘Festival Aragón Negro’ al Matarranya. Si fa unes setmanes Inspira Street Food de Vall-de-roures va acollir algunes activitats, este mes de juliol es desplegaran per Fontdespatla i Fórnols. En la primera seu està prevista la presència d’una ploma molt mediàtica, mentre que a Fórnols, i segons van dir des de l’organització, es farà alguna proposta cultural al voltant de la figura de Braulio Foz, il·lustre escriptor de la població i pare de Pedro Saputo.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans