Logotips d'organismes oficials

Els senyors de Calatrava tornen este dissabte a Pena-roja després de 8 anys de silenci

La població recupere la seua festa medieval, amb recreacions històriques, mostra d'oficis tradicionals, exposicions i tallers

Video Thumbnail
Els senyors de Calatrava tornen este dissabte a Pena roja després de 8 anys de silenci
Este dissabte, Pena-roja es vestirà de medieval amb el retorn dels senyors de Calatrava. Després de 8 anys de silenci, amb una pandèmia pel mig, l'ordre religiosa tornarà al municipi del Matarranya per administrar justícia i cobrar delmes i primícies. I davant d'esta esperada visita, els veïns i les

Este dissabte, Pena-roja es vestirà de medieval amb el retorn dels senyors de Calatrava. Després de 8 anys de silenci, amb una pandèmia pel mig, l’ordre religiosa tornarà al municipi del Matarranya per administrar justícia i cobrar delmes i primícies. I davant d’esta esperada visita, els veïns i les veïnes del municipi han preparat un programa molt variat i vestiran les seues millors gales. Seguint amb la iniciativa que va nàixer l’any 2007, i que va quedar interrompuda el 2019, diferents associacions i entitats del poble, en col·laboració amb l’ajuntament, reviuran la ‘Representació commemorativa d’una de les visites dels comanadors de Calatrava a la vila de Pena-roja’, una obra original de Desideri Lombarte ambientada a la Pena-roja del segle XVI. Una recreació històrica que es complementarà amb una mostra d’oficis tradicionals, diferents tallers al llarg de tot el dia, exposicions, jornades de portes obertes als espais museístics, danses, música, taverna, sopar popular i festa de matinada.

Un dels canvis principals que hi haurà per a esta edició 2024 està relacionada amb l’obra de teatre. I és que els diferents actes s’aniran representant durant tot el dia. De fet, la recepció dels Senyors de Calatrava està prevista per a les 11.00 hores a la Capella, amb un recorregut previ pels carrers de la població encapçalada pels guàrdies, el pregoner i el Justícia. Tot seguit, a la plaça de l’Ajuntament i davant de l’ermita del Roser, s’interpretaran les dos primeres escenes, en un recorregut que seguirà fins a l’empedrada, on hi haurà una dansa i s’inaugurarà oficialment la fira d’oficis tradicionals. Ja a la tarde, a partir de les 20.30 hores, es reprendrà l’obra de teatre a la plaça Major, i el teatre continuarà al pavelló dins del sopar popular, previst per a les 21.15 hores. A la vegada, des de l’organització també s’han programat diferents tallers per a tots els públics que s’aniran fent durant tot el dia.

Javier Mestre forme part de l’Associació de Jóvens de Pena-roja, que és, a la vora de la Dona Pena-rogina i la Cultural Tastavins, una de les entitats que assumeix més pes dins d’este projecte. I en relació amb el retorn dels Calatravos, Mestre va detallar que «està tot preparat, amb moltes ganes i il·lusió de celebrar la Festa dels Calatravos, que fa anys que no es vivia». Des de l’organització van concretar que «la festa es va acordar celebrar cada tres anys», el temps estimat que trigaven els senyors de l’Ordre a visitar el municipi entre viatge i viatge, si bé com a conseqüència de la pandèmia la festa no se celebre des de l’any 2016.

Un dia intens, que començarà a les 9 del matí amb l’obertura de la taverna i l’esmorzar popular, i que estarà carregat d’activitats i propostes. Al costat de la mostra d’oficis tradicionals, on es donaran a conèixer arts i oficis d’abans, l’organització ha programat diferents tallers durant tot el dia. Entre ells està previst un taller de ceràmica que s’allargarà durant tot el dia, així com un taller de màscares que s’han creat inspirades en els cavallers i detalls que apareixen al sostre mudèjar del santuari de la Marededéu de la Font. També s’ha preparat un taller de graneres de bruixa, que és un homenatge als diferents processos de bruixeria que va viure la vila de Pena-roja, sent el de Catalina Gracia, na Dalmava, el més popular. També hi haurà un taller de malabars, sobretot per iniciar el públic infantil en este món. Al llarg de dissabte també s’ha preparat un taller de llana, a més de l’art d’empeltar, previst a través de la Biblioteca de Llaoretes de Pena-roja amb Víctor Vidal.

A tot això s’hi afegeix un espai dedicat als jocs tradicionals, mentre que l’ajuntament acull dos exposicions: una sobre peirons i creus de terme dels Ports, i una altra sobre l’hàbitat dispers i els masos de Pena-roja. Tot aix, en una localitat que viatjarà al segle XVI i s’omplirà d’estendards amb les emblemàtiques creus de Calatrava. Des de l’organització animen tots els veïns del Matarranya a participar a la festa, i agraeixen la implicació de veïns, entitats i empreses de Pena-roja, així com l’agrupació CoriVeus de Mont-roig, que s’ha sumat al projecte.

Obra a títol pòstum
L’obra de teatre ‘Representació commemorativa d’una de les visites dels comanadors de Calatrava a la vila de Pena-roja’ va ser escrita per l’il·lustre Desideri Lombarte i publicada a títol pòstum per l’Associació Cultural del Matarranya l’any 1992, dins de la col·lecció ‘Quaderns de la Glera’. La peça recrea la localitat de Pena-roja del segle XVI. Està dividida en tres actes, ja que l’obra està ambientada en tres dies consecutius, i es recree per diferents escenaris de la localitat. Tot i que l’obra original transcorre per diferents emplaçaments històrics, entre ells el santuari de la Marededéu de la Font, la presó, la casa consistorial o el castell, el guió ha patit algunes modificacions i revisions perquè la trama es visque en un únic dia i dins de la localitat.

L’elenc de personatges amb diàleg, tal com ho va idear Desideri Lombarte, inclou un total de 17 personatges. Per un costat, destaquen el Jurat Major, el Jurat Segon, el Justícia i el Notari, que representen el poble. I per l’altre, apareixen els senyors de Calatrava, que visiten la vila per administrar impostos, poders i justícia. A l’obra teatral també destaquen el pregoner, els guàrdies, els monjos, la cuinera i la serventa, així com els presos, que aporten la versió més humorística de l’obra de teatre. A tots ells se sumen els veïns espontanis que intervenen a l’obra amb les seues queixes, així com el seguici de músics, coristes i dansaires. En definitiva, un repartiment que es tradueix a més de 100 artistes.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans