Logotips d'organismes oficials

El Museu Juan Cabré de Calaceit inaugura l’exposició ‘Silencio y Metamorfosi’

La mostra de Marta Sánchez, inspirada en la natura i l'orfebreria, es podrà visitar fins a finals d'any

L'artista, durant la presentació, va fer una visita guiada als assistents. Foto: Marta Jiménez

El Museu Juan Cabré de Calaceit va reprendre este mes les exposicions temporals amb ‘Silencio y Metamorfosi’, produïda pel Govern d’Aragó, i que es podrà visitar fins a finals d’any. A la inauguració va assistir l’autora, Marta Sánchez Marco i el director general de Cultura, Pedro Olloqui, que va qualificar l’exposició com “una mostra gurmet. És el diàleg entre art i naturalesa“. El delicat muntatge de ‘Silenci i Metamorfosi’ permet al visitant recórrer un paisatge de plantes intervingudes, dibuixos, fotografies, herbaris i joieria.

El procés de creació arrenca a les passejades de l’autora, que recull fulles i flors que troba a la natura, i que es caracteritzen per ser exemplars comuns, amb imperfeccions, deterioraments o malalties. Estes plantes es convertixen en matèria primera de les seues creacions, que dibuixa, fotografia i classifica en herbaris. La manipulació de fulles i flors va més enllà, ja que els aplica tractaments com l’esqueletització de fulles, desenvolupada als Estats Units al segle XIX, o la tècnica japonesa del kintsugi, dedicada a la reparació de ceràmica a partir de l’or, i que l’autora aplica a elements vegetals. En paraules de Susana Blas, que ha escrit els textos de l’exposició, sotmet a “estos cossos vegetals un singular embalsamament que evoca una metafòrica resurrecció“. En este ritual, l’or aporta una càrrega estètica i simbòlica, ja que en fondre’s el metall amb la substància natural de la fulla, units, emprenen una transformació química i espiritual“.

Dins de l’exposició, adquirix un protagonisme especial el gran mural-herbari en què l’autora reunix 143 flors, fulles i branques d’espècies diverses, i una petita branca d’olivera banyada en or, que Marta Sánchez Marco va recollir a la mateixa localitat de Calaceit. A més d’esta picada d’ullet amb la localitat, hi ha una vinculació més profunda amb el territori. I és que l’autora es va inspirar en els treballs de botànica de Francisco Loscos, farmacèutic que va exercir a Calaceit i Pena-roja de Tastavins. Este estudiós va començar a escriure al Matarranya el tractat ‘Sèrie imperfecta de les plantes aragoneses espontànies’, en la qual s’ha documentat Marta Sánchez per crear les seues obres.

Escolta aquí el programa de ‘Matarranya al Dia’ a Ràdio Matarranya en el que vam estar parlant amb l’artista Marta Sánchez; Pedro Olloqui, director general de cultura del Govern d’Aragó, i amb l’alcalde de Calaceit, Juan Miguel Monclús, qui valorava positivament que l’espai puga tornar a rebre una exposició destacada:

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans