Logotips d'organismes oficials

Vall-de-roures reconeix la labor social dels doctors Navarro Tafalla i del practicant Luis Albiol Torres

Durant la celebració de la Setmana Cultural s'ha fet un acte d'homenatge en el que van assistir familiars i molts veïns. Prèviament es va destapar la placa que pose nom al parc adjacent al 'Centro de Salut'

La família junt amb la placa homenatge situada al parc del Centre de Salut. Foto: R. Lombarte

Coincidint amb la celebració de la Setmana Cultural, la vila de Vall-de-roures va celebrar el passat 27 de juliol un solemne homenatge als doctors Navarro Tafalla i al practicant Luis Albiol Torres. Parlem de tres figures molt estimades al municipi i que són exemple de la medicina rural de la segona meitat del segle XX. L’homenatge el va impulsar la fundació Valderrobres Patrimonial, i més de 300 persones van omplir l’església parroquial, on es va viure l’acte central del dia. Prèviament, al parc adjacent al Centro de Salut de la capital comarcal, que des d’ara durà el nom ‘Parque doctores Navarro’, es va destapar una placa commemorativa, en una cerimònia que va presidir l’alcalde de la població, Carlos Boné. A l’acte van assistir familiars directes de Juan Antonio i Raimundo Navarro Tafalla, com també de Luis Albiol Torres, a qui se li ha concedit, a títol pòstum, el reconeixement Asunción Tomás Foz de la fundació. Diferents alumnes de l’Escola de Música va ser els encarregats d’amenitzar l’emotiu acte de l’església.

Manuel Siurana, director de la fundació Valderrobres Patrimonial, va recalcar que «va ser un acte genial, diria que apoteòsic. Va ser un moment molt emotiu i només tenim paraules d’alabança». Els doctors Navarro Tafalla van exercir a Vall-de-roures des de l’any 1947 fins a meitats dels anys 60, i van convertir la clínica de la vila en un autèntic hospital. Siurana va explicar que «van fer de tot. Feien operacions traumatològiques, de l’apèndix, de gola i de l’estómec, transfusions de sang… Van curar molta gent». Al voltant de l’homenatge, moltes paraules d’agraïment i anècdotes al voltant de la seua figura. «Un veí del poble va explicar que a ell li van salvar la vida, perquè va nàixer amb 2 quilos de pes, i sense incubadora ni res se’n va eixir», va relatar Siurana. O un veí que recorde com durant 35 anys, dia sí dia també, Luis Albiol va visitar sa mare per casa. L’antiga Clínica de Vall-de-roures estava situada a la que es coneix popularment com la curva del Gatet, on abans estaven el cine ‘Avenida’ i la discoteca.

Des de la Valderrobres Patrimonial, Siurana relate que «allí hi havia un edifici que es va construir l’any 1953. En aquella època es van aixecar una cinquantena de clíniques a tota la província per iniciativa de la Diputació, i una d’estes va ser la d’aquí». Una clínica de dos plantes. «En principi, la planta baixa estava destinada per a les consultes mèdiques», va detallar Manolo Siurana. I la planta de dalt, «quan es va construir, es va plantejar com a residència del doctor. Però al poble, en lloc de fer residència, la planta de dalt es convertiria en clínica o hospital. Hi havia tres habitacions, quiròfan, i allí es feien les hospitalitzacions i les convalescències». Per tant, «una cosa excepcional per a aquella època». Siurana també va recordar que els doctors es van dividir el poble. «Raimundo visitava les cases de l’arrabal i Juan Antonio feia la vila». Uns metges que freqüentaven molt les cases i que coneixien a tots els seus pacients. Abans, «es naixia a casa i es moria a casa. De naixements n’hi havia molts. I de defuncions, també». Luis Albiol era practicant i també llevador. Per tant, atenia els parts.

Batejar el ‘Centro de Salut’
Des de la fundació i l’ajuntament van considerar més que merescut el reconeixement que s’ha fet dels doctors Navarro Tafalla i van recalcar que estan treballant perquè el Centro de Salut també porto el seu nom. Sobre esta qüestió, Manolo Siurana va dir que «després de recopilar documentació, al desembre de l’any passat vam traslladar la petició a l’ajuntament, que en la sessió plenària de gener va aprovar per unanimitat» dedicar estos equipaments a Juan Antonio i Raimundo. Ara bé. Tal com van destacar des de la fundació, canviar el nom d’estes instal·lacions és complex perquè «s’han de canviar totes les targetes sanitàries dels usuaris i s’ha de seguir tot un procés que es pot allargar un parell d’anys». Tot i això, la vila seguirà insistint i la intenció és dedicar el centre sanitari als germans Navarro Tafalla. De fet, Manolo Siurana va recordar que el ‘Centro de Salut’ done un servei comarcal, i Raimundo i Juan Antonio, naturals de la Torre del Compte, «van fer una labor comarcal».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans