Logotips d'organismes oficials

Diputació aprove un Pla de Concertació que repartirà 11 milions d’euros entre els pobles de la província

Entre els 18 municipis del Matarranya hi ha una partida econòmica d'un milió d'euros

Imatge de ple de juliol de la Diputació de Terol. Foto: NDM

La Diputació Provincial ha aprovat al ple ordinari del mes de juliol el Pla de Concertació Econòmica Municipal 2024. Parlem d’un pla que beneficiarà els 236 municipis de la província, a més de les entitats locals menors, i que fa possible dotar de liquiditat els ajuntaments amb la recepció d’uns fondos que es podran utilitzar per al que consideren oportú, sense la necessitat de justificació. Este pla va ser presentat pel president de la Diputació, Joaquín Juste, la diputada de Cooperació Local, Carmen Maorad, i la diputada delegada d’Hisenda, Yolanda Sevilla, en una roda de premsa en la qual es va explicar el caràcter incondicionat del fons i els criteris de distribució. En el cas dels municipis del Matarranya, el pla es traduirà en més d’un milió d’euros entre les 18 localitats.

Maorad va recordar que estos fondos «permetrà augmentar la liquiditat dels nostres ajuntaments, i el fet que sigue un fons de caràcter incondicionat fa que els consistoris no hagen de justificar el destí d’estes ajudes, de manera que agilitzem i eliminem la càrrega burocràtica». De fet, podran utilitzar-lo «com a gasto corrent, per a partides que s’hagen encarit, per a una despesa imprevista o per a qualsevol inversió que necessiten els ajuntaments». Un Pla de Concertació que va ser aprovat en ple dins d’una modificació pressupostària que agilitze els tràmits i que permetrà rebre als ajuntaments els diners que els corresponen, aproximadament, a finals de setembre.

Per la seua part, Juste va assegurar que «és una gran notícia», i va afegir que el Pla de Concertació no és gràcies a Pedro Sánchez: «el finançament dels municipis i les diputacions provincials és el mateix, però rebem més diners perquè la inflació està desbocada, els impostos que paguen tots els ciutadans són brutals i gràcies a esta recaptació més gran s’aconsegueixen estes quanties». En una mateixa direcció es va pronunciar la diputada Sevilla, que va recordar que esta partida hauria d’haver arribat a Diputació a l’octubre del 2023. «Hem gestionat el pressupost a cegues, però amb sort per als terolencs, amb molt sentit comú, cosa que el PSOE no té», va manifestar la diputada d’Hisenda. Una vegada aprovat el pla, es transferirà de forma immediata l’import total que li correspon a municipi beneficiari.

Reaccions del PSOE
Dies abans, i a través d’un comunicat, els socialistes (que estan a l’oposició) van mostrar la seua satisfacció per la creació d’este Pla de Concertació, i van recordar que ha estat possible gràcies a l’excel·lent gestió econòmica del govern central. El portaveu del PSOE a la Diputació, Pedro Polo, va recordar que este pla ha estat una reivindicació constant del seu grup des que es va presentar l’esborrany de pressupostos. «Resulte que després de denunciar contínuament que no arribava la liquidació de tributs, ha arribat en temps i forma i més abundant», va entendre Polo. Per als socialistes, «el que fa el PP és acceptar la nostra esmena als pressupostos, reconeixent que el Pla de Concertació és necessari. Aproven la nostra proposta en diferit, com sempre, i amb uns diners que els hi done el malvat Sánchez».

Les partides, poble a poble
Arenys de Lledó: 39.605,91 €
Beseit: 70.348,58 €
Calaceit: 99.460,10 €
Fontdespatla: 47.342,92 €
Fórnols: 27.298,26 €
Freixneda, la: 62.289,25 €
Lledó: 36.212,32 €
Massalió: 64.339,03 €
Mont-roig: 49.648,92 €
Pena-roja: 60.581,10 €
Portellada, la: 43.298,94 €
Queretes: 69.425,54 €
Ràfels: 34.116,28 €
Torredarques: 27.069,83 €
Torre del Comte, la: 30.922,31 €
Vall del Tormo, la: 49.478,11 €
Vall-de-roures: 171.919,37 €
Valljunquera: 51.015,45 €
MATARRANYA: 1.034.372,22 €

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans