Logotips d'organismes oficials

La segona edició del ‘Encuentro Jamorrero’ ha reunit 36 parelles a Mont-roig

La victòria va ser per a Àngel Fibla i Òscar Sanchis, de la Ràpita, superant a la final als mont-rogins Fernando Guarc i José Alberto Serrano. S'està treballant per a declarar la morra com a Patrimoni de la Humanitat

D'esquerra a dreta, Àngel Fibla, Fernando Guarc, José Alberto Serrano i Òscar Sanchis. Foto: NDM

Mont-roig ha impulsat este agost una nova edició del Encuentro Jamorrero, una trobada en la que el magre i la morra, dos dels elements més icònics de la geografia provincial, van de la mà. La jornada es va viure l’11 d’agost, en plena ressaca de les festes de la Penya Taurina, i va tindre una gran resposta de públic. Durant el matí el pernil va ser el gran protagonista, amb un taller de tall i una degustació, mentre que la morra va agarrar el testimoni a la tarde. Primer es va fer una taula rodona al voltant d’este joc mil·lenari, amb la participació de Rafa Balagué i Tomàs Ginestra, de l’associació ‘Morràpita’, Luis Cros, en representació de l’associació provincial ‘Amigos de la Morra’, així com de Tomàs Escuder, membre de l’associació de morra dels Ports i el Maestrat. I finalment va arribar el campionat de morra. Es van apuntar un total de 36 parelles, i la victòria va ser per a Àngel Fibla i Òscar Sanchis, des de la Ràpita, guanyant a la final a la parella local integrada per Fernando Guarc i José Alberto Serrano. Els semifinalistes van ser Ángel i Mario Serrano, des de Mont-roig, i Jordi Reverté i Joan Ramon Ferré de la Ràpita. Abans de les fases finals, les 36 parelles inscrites a concurs van ser dividides en quatre grups formats per nou parelles cada un.

Des de l’organització del ‘Encuentro Jamorrero’, Luis Cros va explicar que «són trobades agradables, entretingudes i divertides. La filosofia del ‘Jamorrero’ és precisament unir dos dels grans símbols de la província», i durant la taula rodona es va parlar «dels orígens de la morra», així com també «dels reptes presents que tenim i dels reptes de futur més immediats». Cros va concretar que al Baix Aragó i al Matarranya s’ha creat un grup de treball que vol promoure activitats de morra al llarg de tot l’any. «La intenció no és només fer campionats, sinó impulsar tallers, fer escola i obrir la morra a la ciutadania». De fet, l’afició per la morra s’ha estès en els últims anys entre la gent més jove. No és casual trobar estudiants fent una partida a l’hora del pati de l’institut, i tal com va concretar Luis Cros, «la intenció d’alguns professors és que la morra comence a entrar també en algunes escoles» del Matarranya. Un treball de formiga que territoris veïns, com ara la Ràpita, ja fa anys van començar amb l’objectiu de fomentar la morra entre el públic més jove. I és que este joc de dits no és només una excusa per a passar un bon ratet, sinó també una ferramenta molt interessant per a fomentar l’habilitat i el càlcul mental. Un dels reptes que s’han marcat els amants de la morra és convertir-la en Patrimoni de la Humanitat.

Delegació al ‘Morra Mundo’
Ara, i aprofitant la celebració de les festes patronals, moltes poblacions del Matarranya i voltants organitzen diferents concursos i campionats de morra. A Mont-roig, sense anar més lluny, fan doble sessió. Per un costat, el campionat de morra de les festes. Per un altre, la versió golfa que es jugue de matinada. En altres municipis, com serien Vall-de-roures, Pena-roja i Herbers, el concurs de morra tampoc hi pot faltar per festes. Encara que la cita més esperada d’enguany és el Morra Mundo, i que es jugarà molt a prop de casa nostra. Concretament, a la Ràpita, una de les poblacions catalanes que té major tradició morrera. La cita serà els dies 20, 21 i 22 de setembre en la que serà la XX edició d’este campionat de ressò internacional. Des del Matarranya ja estan comptant (amb els dits, quede clar) els dies que falten per a la trobada, on s’espere un desplegament important de jugadors del territori. En este sentit, Luis Cros va concretar que de la zona «tenim confirmades unes 20 persones», entre elles una bona representació de gent jove. L’any passat, el Morra Mundo es va disputar a Urzulei, a Sardenya, i tot i que no va haver-hi participants del Matarranya, el territori va estar molt ben representat per jugadors procedents dels Ports i les Terres de l’Ebre. De fet, el Morra Mundo el va guanyar una parella de la Ràpita.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans