Logotips d'organismes oficials

Un estiu de lletres a Calaceit

La llibreria de Bat a Bat Llibres promou un taller d'escriptura per a jóvens

El grup de jóvens practicant l'escriptura durant el taller. Foto: M. Jiménez

L’estiu va començar a Calaceit ple de literatura. Des de la llibreria de Bat a Bat Llibres van proposar als adolescents del poble un taller d’escriptura creativa. Una iniciativa que es va dur a terme durant el mes de juliol amb l’objectiu de promoure entre el jovent el gust per la lectura i la redacció. El taller es va fer a la mateixa llibreria, ja que la idea també era que els jóvens conegueren el nou espai cultural. I és que de Bat a Bat Llibres vol ser més una simple llibreria i, a més d’este taller, ja ha organitzat diverses presentacions literàries, concerts i disposa d’un espai de cafeteria.

Rosa Claramunt, la professora del taller, va ser l’encarregada d’introduir a estos jóvens en l’art de l’escriptura. Per a les classes, Claramunt els va proposar diferents tasques que convidaven els participants a reflexionar sobre el món, sobre si mateixos i a explorar tant l’interior com l’exterior. Per exemple, una de les activitats va consistir en una sessió d’observació de la natura, “escoltem, olorem i mirem, per a després escriure les sensacions que rebem”. També van treballar sobre la seua biografia, un exercici que va sorprendre molts d’ells, ja que “van escriure sobre el moment del naixement, com van començar a viure, les primeres paraules…”, explicava la professora.

Durant el taller van fer especial èmfasi a crear històries originals, ja que es tractava d’introduir-se en escriptura creativa. En este sentit, el consell clau que els donava Claramunt era “buscar sempre allò que ens pot sorprendre i donar-li una volta per buscar l’inesperat”. També van estudiar diferents inicis de llibres, per tal de comprendre la importància de ‘la primera frase’, la qual ha d’obrir possibilitats.

Els personatges van ser un altre dels pilars del taller. Els alumnes van practicar la descripció de personatges, tant protagonistes com antagonistes, i van descobrir com els detalls i els gestos poden enriquir una narració. Una de les activitats que els tenien preparades va consistir a crear un personatge a través d’una fotografia, una activitat que va obligar els jóvens a col·locar-se en la pell, per exemple, de gent gran.

I com no, van practicar ‘els finals’. Per a Claramunt un bon text, i més si són curts, com era el cas, ha de tindre “un final una mica obert, que deixe al lector les portes una mica obertes”. Va compartir diverses tècniques per aconseguir-ho, com utilitzar un narrador distanciat que no ho explica tot o incloure un moment de misteri amb un personatge que es gira al final.

En definitiva, en estes classes se’ls ha donat als jóvens l’oportunitat de començar a escriure, un pas que segons Claramunt, “els ajuda a adonar-se del procés de l’escriptura, i a reflexionar sobre què és un bon text i què no. I, per tant, fer-los veure que no tota la literatura és bona literatura.”

La promotora de la iniciativa està molt contenta amb la resposta que ha obtingut, “sorprèn, perquè han vingut amb moltes ganes, han participat molt dels col·loquis, dels comentaris de textos que hem llegit i dels reptes que els hi he proposat”. “A més, aquí no posem nota a ningú, ni es tracta de veure qui és el millor, sinó que cadascú tregui allò que té dins i que de vegades no ho sap”, conclou Teresa Claramunt. Este taller és només el principi, i la llibreria té plans per organitzar més iniciatives en el futur, com un taller d’escriptura dirigit a adults.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans