Mont-roig recupere el ‘Ball de la Samarreta’ i s’ho passe en gran amb la ‘Sucarració’
La població ha viscut unes intenses Festes Patronals, incorporant algunes novetats que han tingut una bona resposta
Mont-roig ha tancat unes Festes Patronals 2024 que han segut molt participatives i han vingut carregades de novetats. Els veïns s’ho han passat en gran amb la programació que ha dissenyat la Comissió de Festes, i on el hit de David Civera ‘Que la detengan’ ha tingut un paper destacat. Durant estes festes, mont-rogins i mont-rogines han creat el seu particular joc de la safanòria. Batejat com la ‘Sucarració‘, al joc s’hi van apuntar més de 150 persones. Als participants se’ls hi repartia un mocador de color roig (amb la serigrafia de la Sucarració), un encenedor i un paperet amb el nom del jugador que havien d’eliminar. I cada vegada que sonava ‘Que la detengan’ durant els dies de festes s’obria la veda, podent eliminar al rival escrit al teu paper. Sucarrat el teu enemic, et quedaves amb el seu paper, i progressivament anaves eliminant els altre rivals. Però de la mateixa forma que tu socarraves, també et podien cremar a tu. I atenció! Si t’havies oblidat el mocador a casa, el contrincant que tenia el teu nom et podia eliminar en qualsevol moment. El concurs va acabar el dia 18 i la guanyadora va ser Zaira Osado. El dia 17 es va fer una repesca de la ‘Sucarració’, i la victòria va ser per a Leire Silvestre.
Esta va ser una de les grans novetats de les Festes Majors de Mont-roig, però no va ser l’única. Entre la programació d’enguany, la celebració d’un vermut popular el dia 17 que va estar amenitzat amb música i que es va solapar amb el campionat de guinyot. Així com les jotes, que es van celebrar ja entrada la nit de la Marededéu d’Agost amb Estampa Baturra, i que van estar precedides dels jocs infantils i de la reaparició del Ball de la Samarreta. Des de la Comissió de Festes, Jorge Morera va explicar que «sobre els anys 90, els gaiters de La Galdrufa de Mont-roig van recuperar el Ball de la Samarreta». Parlem d’un ball antic que es ballava en rogle i, en origen, exclusiu per als hòmens. Així quede reflectit en el treball que José Antonio Carrégalo va dedicar a la tradició oral de Mont-roig. Als anys 90 es va recuperar el ball, i a inicis dels 2000 es va ballar per última vegada. Morera va detallar que «vam considerar interessant recuperar el ball». En esta ocasió, i a diferència dels costums d’abans de la guerra civil, el van ballar sobretot dones. La música la van interpretar dolçainers i tabalers del poble, entre ells alguns fills d’aquella Galdrufa que va tindre un paper destacat de cara a la recuperació de la música popular del Matarranya.
Però les Festes de Mont-roig han segut molt més. Dinars populars, volta de penyes, concursos de morra o la tradicional copeta i pasteta, que enguany també se li ha donat una volta per a fer-la més participativa. Tampoc han faltat les orquestres, les actuacions per la tarde, així com les propostes de la Penya Taurina, avançant-se als dies previs de les Festes Patronals.
Mira aquí la fotogaleria del dia 15 d’agost a Mont-roig