Logotips d'organismes oficials

Comença el curs a les escoles infantils del Matarranya

A l'E.E.I. Comarcal Sagalets 44 alumnes de 0 a 3 anys han començat el curs, encara que s'esperen noves matrícules al llarg d'este any 2024-2025

Video Thumbnail
Comença el curs a l'Escola Infantil Comarcal Sagalets amb les 10 aules obertes
Ja ha arribat setembre i amb ell, els més menuts tornen a les rutines. L'escola d'educació infantil de la Comarca del Matarranya, Sagalets, ha obert les portes a les seues 10 aules, repartides per diferents localitats del territori. Estes són Beseit, Queretes, Fondespatla, la Freixneda, la Portellad

Ja ha arribat setembre i amb ell, els més menuts tornen a les rutines. L’escola d’educació infantil de la Comarca del Matarranya, Sagalets, ha obert les portes a les seues 10 aules, repartides per diferents localitats del territori. Estes són Beseit, Queretes, Fondespatla, la Freixneda, la Portellada, Massalió, Mont-roig, Pena-roja, la Vall del Tormo i Valljunquera. Un total de 44 alumnes de 0 a 3 anys han començat el curs escolar, segons Mónica Bel, directora del centre, “amb una mica de nervis i amb moltes emocions barrejades per la separació de les famílies”, així com el retrobament amb l’espai, els companys i les professores.

Des del centre afirmen que “estem molt contentes perquè tornem a tenir les 10 aules en marxa”. Bel recalca que “és veritat que hi ha dos de les aules que comencem amb les matrícules molt justes”, parlem de Mont-roig i la Vall. El contrapunt el posa la Freixneda, municipi amb més xiquets a l’escola infantil. Això sí, “s’esperen noves inscripcions d’aquí al final del curs” i és que “sempre que hi hagi necessitat per part de les famílies i al llarg de tot el curs es poden matricular quan vulguen, sempre que hi hagi places, i en este cas hi ha places en totes les aules, per la qual cosa no hi hauria problema”, afirma la directora.

Deixar enrere el període vacacional i tornar a les rutines sempre costa. És per això, que sempre es fa un període d’adaptació, què ajuda als més petits en estos primers dies que poden ser més complicats. Este període “és molt important” i es fa de diferent forma per als primerencs que per als veterans, sent per a estos últims de només tres dies. “Considerem que és molt important després de l’estiu. Per als que ja han estat aquí algun curs és més curt”, en estos casos només “necessiten uns dies per a tornar a recordar i a tornar a tindre contacte amb l’escola”. Mentre que els nens nous, independentment de la seua edat, “són dos setmanes i es van incorporant progressivament cada dia una estona més”, explica Bel.

En esta escola comarcal valoren la continuïtat del professorat, fet que ajuda tant a treballadores com als alumnes, per això s’ha mantingut a tot el personal a excepció de Pena-roja que ha entrat una professora nova. A més, les persones de reforç i la direcció continuen sense canvis. Este personal de reforç ajuda a no tancar cap aula per possibles baixes dels seus professors i, a més, a l’hora de fer activitats fora de les aules. Del projecte educatiu, Mónica Bel destaca l’experimentació i la manipulació com a base de totes les activitats que fan i, enguany, basaran la seua programació en els contes. Una altra de les coses que des de Sagalets asseguren que continuarà, és la jornada de convivència. Un dia en què les 10 aules de l’escola comarcal s’ajunten en la mateixa localitat amb l’objectiu de conéixer-se, trobar-se i passar un dia agradable de cara a final del curs lectiu.

Escoles d’Educació Infantil Municipals
A més del servei comarcal, hi ha altres dos escoles infantils en el territori que són municipals. Parlem de la de Vall-de-roures i la de Calaceit. En la capital comarcal han començat este servei amb 4 aules obertes, n’hi ha una de 0 anys, dos d’1-2 anys i una altra de 2-3. Entre estes quatre classes hi ha matriculats 37 nens i nenes en total. D’altra banda, l’escola de Calaceit es manté amb una aula per als tres cursos i 5 matriculats.

 

I. APARICIO / M. JIMÉNEZ
Mitjans