Logotips d'organismes oficials

Al voltant de 420 alumnes comencen un nou curs a l’IES Matarranya

Al llarg de tota la setmana, i de forma esglaonada, estudiants de tot el territori començaran les classes d'ESO, Batxillerat i Formació Professional a l'institut de la capital comarcal

Video Thumbnail
Al voltant de 420 alumnes comencen un nou curs a l'IES Matarranya
Amb setembre comencen les matinades, s'estrenen els llibres i engega l'autobús escolar. És un mes de retrobaments, de fer nous amics i d'afrontar nous reptes. I és que més de 154.000 alumnes, entre Infantil, Primària i Secundària, comencen el curs a l'Aragó. Aquí, al nostre territori, són 420 estudi

Amb setembre comencen les matinades, s’estrenen els llibres i engega l’autobús escolar. És un mes de retrobaments, de fer nous amics i d’afrontar nous reptes. I és que més de 154.000 alumnes, entre Infantil, Primària i Secundària, comencen el curs a l’Aragó. Aquí, al nostre territori, són 420 estudiants els que durant esta setmana comencen les classes a l’IES Matarranya, parlem d’alumnes que faran els cursos d’ESO, Batxiller o Formació Professional. Begoña Domínguez és la directora de l’institut i comenta que este any ha pujat “la ràtio a 27 alumnes”, per la qual cosa “tenim tres grups de 1r d’ESO i quatre de 2n”, fet que pedagògicament dificulta el treball del professorat. No obstant això, Domínguez afirma que “hem aconseguit força desdoblaments en els grups més nombrosos, per anar al laboratori en el cas de Biologia o Física i Química”, però també “en matèries instrumentals com Llengua, Matemàtiques, Geografia, Història i Anglès”, a més de comptar amb professorat de reforç i de suport.

Pel que fa a l’assignatura optativa de Català, la directora comenta que no hi ha canvis al continuar amb la Llei orgànica d’educació LOMLOE. D’esta manera, tant a primer com a segon de secundària l’optativa s’impartirà a 7a hora, mentre que 3r, 4t d’ESO i 1r de Batxillerat la tindran dins de l’horari lectiu. Els alumnes que es queden a setena hora per fer l’assignatura de Català continuaran sense disposar d’autobús escolar. Des de direcció afirmen que esta situació no ha afectat el nombre de matriculats, “està aproximadament igual, al voltant del 30% de l’alumnat a 1r d’ESO, no hem notat baixada per este tema”, i és que “els pares ja venien mentalitzats amb la situació”. Amb relació al transport fora de l’horari, el curs passat es va oferir una ajuda econòmica a les famílies, uns diners que encara no han arribat, tot i que assegura la directora “estan aprovades, però no pagades“. Des de direcció comenten que “s’ha aconseguit que incloguen l‘anada i la tornada” quelcom que “ja va signar el Director Provincial”.

La Formació Professional
Entre les diferents formacions professionals que s’oferixen des de l’IES Matarranya hi ha un total de 40 alumnes, tenint en compte que este any no s’oferix 1r d’FP de grau mitjà de serveis. Mentre que al de cuina tenen cinc matriculats i, fora de termini, que és ara al setembre, n’hi ha tres més, de manera que afirmen estar contents amb els números. A més, i, per altra banda, el Grau Mitjà de Formació Professional de serveis continua amb el projecte de bilingüisme, per segon any consecutiu. Per això tenen una assignatura en cadascun dels dos cursos, que s’impartix enterament en anglès. Parlem de l’assignatura d’Itinerari Personal per a l’Ocupació, a primer, i Empresa, a segon.

Un altre dels projectes que l’IES Matarranya té entre mans és oferir el Grau Mitjà de Guia al Medi Natural i de Temps Lliure de cara a anys pròxims. Domínguez afirma que s’ha començat a mirar quins recursos es necessiten, tant humans com físics, a més de parlar amb l’ajuntament, la Comarca i empreses de la zona. Serà complicat que es materialitze de cara al curs vinent, perquè preveuen que “serà difícil presentar-ho en termini, però ho estem intentant”. “És un grau demandat i estant en este entorn és una pena que no hi siga, però és car, així que tornem a xocar amb el mateix”, el pressupost, conclou la directora.

ISABEL APARICIO
Mitjans