Logotips d'organismes oficials

Soincar, del grup Arcoiris, s’emporte la «medalla d’or» al millor cuixot de la Denominació d’Origen

L'entrega del premi es va viure al Palau d'Exposicions i Congressos de Terol, en una gala que arribe coincidint amb els 40 anys de 'Jamón de Teruel'

El president d'Arcoiris, Manuel Esteve, tercer per l'esquerra, durant l'acte d'entrega de la medalla d'or. Foto: NDM

Un pernil elaborat a Soincar, assecador del grup Arcoiris ubicat al terme de Mont-roig, s’ha emportat la medalla d’or al millor pernil de la Denominació d’Origen. La gala del Concurs de Qualitat 2024 es va viure el passat divendres 20 de setembre al Palau d’Exposicions i Congressos de Terol en un marc envejable, aprofitant la commemoració dels 40 anys del naixement de la denominació d’origen Jamón de Teruel. A l’acte cerimonial hi van assistir diferents representants del territori, entre ells el màxim representant del Grupo Arcoiris, el gerent Juan José Moles. L’entrega d’esta distinció va anar a càrrec del conseller d’Agricultura del Govern d’Aragó, Javier Rincón, i el va recollir el president d’Arcoiris, Manuel Esteve. També va pujar a l’escenari Jerónimo Carceller, en representació de l’explotació ramadera en la que es va criar l’animal del que prové el millor cuixot de la denominació d’origen. De fet, el pernil que s’ha endut la medalla d’or prové d’un gorrino que va créixer a la Cuba i que va pesar 102 quilos en canal, que es tradueixen en uns 130 quilos en vida, aproximadament.

Manuel Esteve és el president del Grupo Arcoiris, i no va amagar la satisfacció d’obtindre esta medalla d’or. Esteve va explicar que «no ens ho esperàvem, ens va agarrar per sorpresa», i va definir este premi com «un reconeixement a la labor que fem i que hem fet durant estos anys», i que té com a principal objectiu «donar al consumidor un producte de la màxima qualitat i traçabilitat». Una cerimònia que va ser molt especial, aprofitant estos 40 anys de ‘Jamón de Teruel’. L’acte va estar coordinat per la periodista Cristina Teruel i va tindre en l’humorista Leo Harlem el toc més divertit. Des del Matarranya, Esteve va afegir que «a estes gales te trobes tot el sector, des de productors i industrials a persones vinculades amb el sector primari, com també a representants polítics que prenen decisions que ens afecten a tots». En relació amb l’origen del millor cuixot, el president d’Arcoiris va recordar que «cada peça té un número identificatiu», de manera que se sap «exactament on s’ha criat, on s’ha sacrificat i on s’ha assecat». L’animal es va criar a la Cuba, es va sacrificar al matadero comarcal de Vall-de-roures i es va assecar a Soincar de Mont-roig.

Una medalla d’or que reconeix tot un procés d’elaboració. Sobre esta qüestió, Esteve va defensar que Arcoiris «controlem totes les fases que marque la denominació», des de la genètica, l’alimentació, la cria i l’engreix de l’animal, fins al sacrifici i l’assecat. El president va definir este premi com «un revulsiu, una promoció afegida i una satisfacció per a tots», i si la medalla d’or «anime a tindre més vendes, serà perfecte». Manuel Esteve va felicitar totes les parts implicades, a la vegada que va celebrar la labor que està fent el consell regulador, com també les campanyes de promoció que s’estan impulsant per a posar en valor el cuixot i l’espatla de denominació d’origen i del treball que s’està seguint amb la IGP Cerdo de Teruel. Tot un treball que, a la vegada, serveix per a fer promoció i donar a conèixer la província. Precisament, el president d’Arcoiris va valorar el treball i l’aposta que està fent el sector primari pel territori, i va recordar que «tot el valor afegit» del sector porcí «s’està quedant a la província». L’any passat, la medalla d’or al millor cuixot de la província també es va quedar a casa nostra. En eixa ocasió es va premiar a Jamones Peñarroya.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Manolo Esteve, president d’Arcoiris:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans