Logotips d'organismes oficials

Una escultura davant la casa de José Donoso a Calaceit commemorarà el centenari de l’escriptor xilè

La capital cultural del Matarranya recordarà el dissabte 5 d'octubre una de les figures més significatives del 'boom llatinoamericà'. Xavi Ayén i Vicenç Sanclemente, entre les espases que vindran a l'acte

Imatge de la casa que van regentar la família Donoso Serrano a Calaceit, al carrer de la Bellmunta. Foto: Google Maps

Calaceit ha donat a conèixer els detalls de l’homenatge que el pròxim 5 d’octubre li dedicarà a José Donoso, coincidint amb el centenari del naixement d’una de les plomes xilenes més destacades de tots els temps. Des de l’ajuntament han confirmat la presència del president de l’Ambaixada de Xile a Espanya, així com representants de la Fundación Chile España, en un dels actes culturals més potents que albergarà el Matarranya este 2024. A les 12:00 hores del dissabte 5, dia que José Donoso hagués fet 100 anys, es farà la recepció de les autoritats a la casa consistorial. I a les 13:00 hores, al número 10 del carrer de la Bellmunta de Calaceit, casa on va viure la família Donoso, es destaparà l’escultura que l’artista xilè Felipe Hermosilla ha fet per a l’ocasió. L’acte estarà presidit per Juan Miguel Monclús, alcalde de Calaceit, i Javier Velasco Villegas, l’ambaixador xilè a Espanya. A continuació està previst un recorregut pels carrers de Calaceit, fent parada per les diferents cases que van servir de refugi als artistes que van habitar la població durant el segle passat, com foren el pintor Romà Vallès; la ceramista Teresa Jassà; el dissenyador gràfic Yves Zimmermann i la dissenyadora tèxtil Bignia Kuoni; els artistes polifacètics Ràfols-Casamada i Maria Girona; els escriptors Ángel Crespo i Pilar Gómez Bedate; així com l’escriptor Mauricio Wacquez i el poeta Francesc García-Cardona.

La programació del centenari de José Donoso continuarà per la tarde. A partir de les 17:00 hores, al Teatre la Germandat es farà la projecció d’un documental inèdit titulat ‘Picasso y Horta’, de l’any 1978, del qual Donoso en va fer el guió. Tot seguit està prevista una xarrada-col·loqui al voltant del destacat autor, moderada per la filòloga i llibrera Tere Claramunt. Una taula que tindrà importants espases, entre elles el periodista i ex-director de Ràdio 4 dins de Radio Nacional de España, Vicenç Sanclemente; el professor de la Universitat de Saragossa José Antonio Mérida; el redactor en cap de la secció de Cultura a La Vanguardia, Xavi Ayén; l’historiador i president de l’Associació Cultural del Matarranya, Joaquim Montclús; i el president de l’associació de Gent Gran de Calaceit, José Manuel Anguera. De fet, Anguera, que en la passada legislatura va ser regidor de Cultura a l’ajuntament de Calaceit, va ser fuster i va treballar per a la família Donoso. La programació es tancarà a partir de les 19:30 hores a l’espai cultural de Calaceit De bat a bat Llibres, on es farà un recital en homenatge a José Donoso a càrrec del El Sobrino del Diablo. Darrere del nom artístic s’hi trobe Juan Gómez González, cantautor llicenciat en filologia hispànica que presentarà l’espectacle ‘Acordes, historias y ritmos de literatura hispanoamericana’.

Des de l’ajuntament de Calaceit, Isel Monclús, regidor de Cultura, va dir que «quan vam entrar al consistori, vam tindre clar que volíem retre homenatge a totes aquelles persones que van fer que Calaceit sigue avui el que és», aprofitant tot el potencial que van deixar artistes com ara José Donoso. Monclús va explicar que «estes últimes setmanes, parlant amb la gent del poble per a preparar bé l’homenatge, ens han reconegut que no només se’n recorden de José Donoso, sinó de moltes altres personalitats que van viure a Calaceit». De fet, estos dies s’han recopilat moltes anècdotes. La prestigiosa dissenyadora de moda Pilar Díaz de Quijano, que manté casa a Calaceit, va tindre una estreta amistat amb la família Donoso. O el iaio de David Insa, l’actual regidor de Festes de Calaceit, regentava un forn on els Donoso compraven el pa tots els dies. I és que la presència de José Donoso, de la seua dona, Pilar Serrano, i sobretot de la filla Pilarcita Donoso Serrano continue molt viva al poble. Durant estes setmanes també s’ha parlat (i molt) sobre la casa que van regentar els Donoso a Calaceit, però que en el seu dia es van vendre i no és propietat de la família. «Una casa que està en un estat molt precari», va reconèixer Monclús. D’aquí que «aprofitant este homenatge, intentarem que la casa de Donoso no acabe a terra i sigue una realitat viva».

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Isel Monclús, regidor de Cultura de Calaceit:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans