Logotips d'organismes oficials

L’ajuda institucional i les oportunitats, atractius per a la inversió turística a la província

La Diputació Provincial ha impulsat a Saragossa unes jornades per a atraure empreses al territori

Els agents socials, empresarials i de l'administració, durant la jornada celebrada a Saragossa sobre turisme i oportunitats. Foto: DPT

Les oportunitats que regale la nostra província al turista per a perdre’s i viatjar per carreteres amb encant, de la mà de l’ajuda institucional en els tràmits i les possibilitats de aprofitar activitats d’aventura sense massificació o degustar la nostra gastronomia, són alguns dels atractius que van destacar emprenedors turístics del medi rural i tècnics durant la jornada d’atracció a empreses titulada ‘Vente a Teruel’, i que ha estat organitzada per la Diputació Provincial. La proposta es va viure el passat 1 d’octubre a la seu de CEOE Aragó a Saragossa, coordinat a través de CEOE Teruel, amb l’objectiu d’atraure inversions turístiques, mostrant tots els recursos i el potencial en este àmbit, amb la col·laboració del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. De fet, la diputada de Turisme a DPT, Marta Sancho, va recalcar que «Terol és una província molt extensa», amb molt potencial «a impulsar» en matèria turística, i per això espere que iniciatives com estes jornades valguen per a atraure empreses, especialment a zones amb menys serveis turístics. Tot això, va afegir, enfocat a un turisme sostenible «no només en la faena de les empreses, sinó també buscant un consumidor final respectuós».

Sancho va incidir en el potencial de la província com en el turisme actiu, aprofitant la naturalesa de la província i les possibilitats de viure diferents experiències al voltant dels recursos propis, a més del turisme gastronòmic. «Falte que a cada comarca tinguem un lloc de referència on acudir per a tastar els productes de qualitat», i que al nostre territori són molts, ja que és una de les províncies que té més figures de qualitat al voltant dels productes alimentaris. Roche Murciano, president dels empresaris turístics a la província, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents, animant-los a mirar cap a Terol. En acabar la seua intervenció, va arribar el moment de Serafina Buj, propietària de l’empresa turística T-Guio i Medalla Edelweiss de Turisme Sostenible, que va fer una exposició detallada i amena de tots els atractius de què dispose la província. Per la seua part, Sara Ros, de l’Hotel La Carretería de Camañas, va valorar la identitat pròpia que tenen els negocis turístics de la província i altres elements que també ajuden, com ara les millores en la connexió a internet a més de la cooperació de les institucions.

Uns serveis de suport que es presten des de les diferents comarques, com va subratllar Carmen Alonso, tècnic de Turisme a la Comarca Comunidad de Teruel. «La persona que vol vindre a emprendre aquí no estarà sola», sinó que rebrà suport «fins on l’emprenedor vulgue», i això és «una fortalesa que tenim», a la qual se sumen línies d’ajuda econòmica com el Fons d’Inversions de Terol, els programes Leader o ajudes directes a l’emprenedor. Alonso també va destacar el canvi produït al sector turístic a la província, ja que quan va començar fa pràcticament 25 anys, a la seua comarca no n’hi havia cap casa rural i ara n’hi ha 50. Va tancar animant els promotors, tant a emprendre en nous projectes com també a fer el pas per gestionar infraestructures turístiques que ja existeixen. Per la seua part, Marcos Jiménez, de l’empresa d’activitats d’aventura Geoventur, va defensar l’atenció de qualitat que s’ofereix al client a la província, per exemple a través d’experiències a la natura que no estan massificades. A més, va advocar per «aprofitar sinergies de manera que tots puguem ajudar a contribuir a difondre els recursos que tenim».

Territori ple d’oportunitats
Esta ha estat la primera de les dos grans propostes que es contemplen en la línia de treball ‘Invierte en Teruel, un valor de futuro’, adreçada a la captació d’inversions al sector turístic, i que es completarà amb una altra proposta d’estes característiques que se celebrarà a Madrid a finals d’octubre. El projecte ‘Vente a Teruel’ vol mostrar la província com un territori ple d’oportunitats i lluitar així contra la despoblació al medi rural. El projecte, que compte amb un pressupost de 257.582 euros del Govern d’Espanya, s’articule al voltant de tres grans eixos d’actuació que busquen atraure inversió al territori, ajudar els més jóvens incidint en la formació i posicionar la província com a destí turístic saludable.

REDACCIÓ
Mitjans