Logotips d'organismes oficials

El president Jorge Azcón trasllade la necessitat que els FITE tinguen un «creixement exponencial»

Ho va plantejar durant l'acte de commemoració dels 125 anys de la Cambra de Teruel. Actualment, el Fondo d'Inversions és de 60 milions que aporten a parts iguals Govern d'Espanya i Govern d'Aragó

El president aragonès Jorge Azcón durant la celebració dels 125 anys de la Cambra de Teruel. Foto: Govern d'Aragó

Jorge Azcón, president del Govern d’Aragó, va parlar sobre el FITE (Fondo d’Inversions de Teruel) durant l’acte de commemoració dels 125 anys de la Cambra de Comerç a la província. I en el seu discurs, va deixar caure que «després de 20 anys, ha arribat el moment que el FITE tingue un creixement exponencial». De fet, el president va assegurar que el finançament de la província és una de les grans reivindicacions que li traslladarà a Pedro Sánchez en eixa reunió bilateral prevista entre DGA i el govern central. El PP, que governe a l’Aragó en minoria des d’aquella ruptura amb Vox que es va produir a l’inici d’estiu, s’ha reunit amb les diferents agrupacions polítiques representades a les Corts d’Aragó, en les quals el finançament autonòmic ha estat molt present. A l’aniversari de la Cambra, el president Azcón va dir que «el Govern d’Espanya ha de donar passos decidits en reivindicacions en matèria de finançament que són justes per a la nostra província», considerant com a justificades les reivindicacions de les ajudes al funcionament per a Teruel. La reunió bilateral entre Azcón i Sánchez està prevista per al pròxim 11 d’octubre.

Fa just un any, la Diputació Provincial va aprovar una moció presentada i defensada per Teruel Existe i que anava precisament en esta direcció. L’hemicicle va votar de manera unànime ampliar la partida pressupostària del Fondo d’Inversions de Teruel, passant dels 60 milions actuals als 100 milions d’euros. De fet, tal com van denunciar des de la formació transversal, el FITE va nàixer fa 40 anys per a corregir el desequilibri territorial que patia la província, però la quantia no ha variat des del 2006. Aplicant l’evolució de l’IPC des d’aquell any, s’estime que els fons s’haurien de traduir en més de 85 milions d’euros per exercici. Una segona qüestió que van denunciar en el seu dia des de Teruel Existe és que el FITE sigue una ferramenta real d’inversions addicionals per a la província i que no s’acabe convertint en el pressupost territorial. Si fa 12 anys, quan governava el PP de Luisa Fernanda Rudi, el PSOE va criticar que s’estava pervertint el FITE i que l’autonòmic l’havia convertit en el pressupost anual per a la província, als socialistes de Javier Lambán els hi van arribar les mateixes crítiques quan governaven.

Actualment, el FITE es tradueix en 60 milions d’euros que aporten a parts iguals (30 milions d’euros per administració) el Govern d’Espanya i el Govern d’Aragó.

RUBÉN LOMBARTE

Mitjans