Logotips d'organismes oficials

Pedro Sánchez i Jorge Azcón pacten augmentar el FITE als 86 milions d’euros

La reunió bilateral entre govern central i autonòmic ha tractat diferents reptes i necessitats dels aragonesos, com ara el finançament, les infraestructures hidràuliques o el dèficit d'especialistes sanitaris

Pedro Sánchez i Jorge Azcón es van reunir dijous a Madrid per a parlar sobre diferents qüestions que afecten els aragonesos. Foto: Govern d'Aragó

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i el president del Govern d’Aragó, Jorge Azcón, van protagonitzar dijous una esperada reunió que va servir per a tractar diferents qüestions que afecten els aragonesos. I el principal acord que surt d’esta trobada està relacionat amb els FITE, que després de 20 anys amb les partides congelades als 60 milions d’euros, viurà un increment en 26 milions addicionals en els pròxims dos anys. Per tant, i a partir de l’any 2026, govern central i autonòmic destinaran 86 milions al Fondo d’Inversions de Teruel a parts proporcionals. En relació a este acord, Jorge Azcón va manifestar que «el FITE és una reivindicació justa. S’amplie per a lluitar contra el despoblament i perquè fem justícia. És tractar Terol amb la igualtat que es tracte altres províncies». A la vegada, i amb relació a la nostra província, el president autonòmic també va demanar «respecte» i evitar comparacions odioses entre les ajudes al funcionament i el finançament que negocien altres comunitats autònomes.

Ara bé. Per a Azcón, la trobada amb Sánchez ha servit per a recollir «pocs fruits». Més enllà d’un FITE més just, poca cosa porte cap a Aragó. El president d’Aragó va traslladar que al territori s’està vivint «un desenvolupament econòmic com en cap altra autonomia» per les inversions que estan arribant. Ara bé. «Estem preocupats pel desenvolupament energètic que està patint Espanya i el coll de botella que tenen les inversions en xarxa elèctrica». Per això, Azcón va demanar intensificar els contactes amb Transició Ecològica i un cronograma amb temps clars per a saber si estes inversions veuran la llum sense problemes. Durant la reunió bilateral, el president de l’Aragó va titllar d’injust que el factor poblacional el castigue amb un menor finançament. També li va traslladar diferents necessitats, com per exemple les infraestructures del Pacte de l’Aigua que continuen sense executar-se. I pel que fa a polítiques socials, Azcón i Sánchez van parlar sobre la problemàtica del territori per a trobar especialistes, demanant ampliar les places MIR i les places per a estudiar medicina.

Fa uns dies, el mateix Jorge Azcón va reflexionar públicament sobre el Fondo d’Inversions de Teruel. Ho va fer durant l’acte de celebració dels 125 anys de la Cambra de Comerç de la província. En el seu discurs, va considerar que «després de 20 anys, ha arribat el moment que el FITE tingue un creixement exponencial», afegint també que «el Govern d’Espanya ha de donar passos decidits en reivindicacions en matèria de finançament que són justes per a la nostra província», referint-se a les ajudes al funcionament. Abans de la trobada amb Pedro Sánchez, Azcón es va reunir amb les diferents agrupacions polítiques representades a les Corts d’Aragó, amb la intenció de recopilar les reivindicacions del territori. Des del mes de juliol, el PP governe en minoria a l’Aragó com a conseqüència del divorci nacional dels partits de dreta. I encara que sigue de cara a la palestra, això obligue a consensuar bona part dels acords que pren l’executiu autonòmic. Ara bé. L’extrema dreta no ha tombat cap proposta d’Azcón des que Vox va marxar del govern autonòmic.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans