Logotips d'organismes oficials

Annabel Roda és reconeguda amb l’EcoPremi Terres de l’Ebre de Periodisme

L'entrega d'este reconeixement es va viure el divendres 11 d'octubre a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tortosa. El jurat distingeix 'El Delta del Ebro se hunde: Sos Cambio Climático'

Ángela Cerdà, mare d'Annabel Roda, tercera persona per la dreta, es va encarregar de recollir l'EcoPremi Terres de l'Ebre de Periodisme. Foto: Cedida pel Col·legi de Periodistes de Catalunya

La periodista del Matarranya Annabel Roda ha estat reconeguda amb l’EcoPremi Terres de l’Ebre de Periodisme que convoque i entregue la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El jurat, format pels periodistes Sílvia Berbís, Toni Orensanz, Víctor Sorribes, Eva Vicens i Anna Ferràs, ha destacat ‘El Delta del Ebro se hunde: SOS Cambio Climático’, un programa que va emetre el podcast Carne Cruda, associat al mitjà de comunicació ElDiario.es, amb la col·laboració de la revista Salvaje. El jurat ha reconegut este treball periodístic «per la visió àmplia però descriptiva dels problemes de subsistència i regressió del Delta de l’Ebre, l’alta qualitat periodística i radiofònica, la diversitat de fonts i veus, i la perspectiva globalitzadora que fa de la situació en un mitjà d’àmbit estatal». L’acte d’entrega dels ‘Premis Terres de l’Ebre de Periodisme’ es va viure la tarde del divendres 11 d’octubre a la seu del Col·legi de Periodistes a Tortosa en una gala en la qual, i per problemes d’agenda, Annabel Roda no va assistir, tot i que va enviar un missatge d’agraïment a través d’un vídeo. L’encarregada de recollir el premi va ser Ángela Cerdà, la mare de l’Annabel, present a la cerimònia. Este monogràfic es pot trobar per diferents plataformes, com ara iVoox, Spotify o YouTube.

En una entrevista concedida a matarranya.media, Roda va detallar que «fa cosa d’un any vaig fer un podcast en col·laboració amb ‘Carne Cruda’ i ‘Salvaje’ que tracte de la dificultat que afronte el Delta de l’Ebre davant d’una situació climàtica com la que està vivint». La periodista coneixia els premis. «Vaig presentar el treball i he tingut la sort i l’honor que es reconega esta faena». Roda no va amagar la satisfacció de ser premiada. «Considero que va ser una faena llarga i de molta investigació, de parlar amb molta gent», tenint alhora «l’oportunitat de parlar d’un territori que considero casa. Les Terres de l’Ebre ho tenim al costat. Compartim llengua, cultura, muntanyes. I el Delta està conformat per un riu en el que va a morir el Matarranya. Per tant, és casa. Una casa que està patint unes conseqüències molt greus. Està en una situació crítica, s’està enfonsant i serà el primer territori del país que, si no es fa res, serà engolit pel mar. Per la situació climàtica, primerament, però sobretot per unes conseqüències prèvies com han estat els fantasmes del transvasament i com han estat els pantans riu amunt que frenen els sediments». Tot això, afectant una fauna, uns arrossaires, uns musclaires que han configurat un paisatge i una reserva úniques.

Annabel Roda va apuntar que «l’Ebre és el riu més cabalós del país i té molts usos. I una de les crítiques que fan els arrossaries del Delta és que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre no està fent realment una gestió dels usos de l’aigua com toque. Cada vegada s’obren més llicències de regadiu» riu amunt, i això «acabe repercutint no només en el futur dels arrossals, sinó també en la biodiversitat del riu». D’aquí que seria imprescindible valorar alternatives a l’agricultura de regadiu, com ara buscar «una agricultura de secà més adaptativa i no abusar tant d’un Ebre que cada vegada està més eixut». El riu Matarranya i afluents no són aliens a esta realitat. Portem dos anys d’extrema sequera, amb unes reserves de mínims i un Pantano de Pena al 22% de la seua capacitat. La periodista de Vall-de-roures va manifestar que el Delta de l’Ebre no només està en perill pels usos i abusos humans, sinó que cal afegir-hi altres factors com ara el canvi climàtic. «El Delta és la principal gasolinera de les aus que migren de nord a sud del planeta i té una diversitat tan delicada que cal cuidar. I si no rep els sediments i l’aigua dolça suficients, les conseqüències que vindran són inimaginables», va defensar.

La periodista del Matarranya va definir el seu programa ‘El Delta del Ebro se hunde: SOS Cambio Climático’ com un treball periodístic cuinat a foc lent. Un tipus de contingut que és car de produir i que no es pague com es mereix. De fet, Annabel Roda va entendre que «el periodisme i el sector estan bastant tocats. Els freelance tenim tarifes molt baixes» en un ofici bastant precari, i premis d’estes característiques «donen una empenta econòmica» a tots aquells que «volem crear contingut independent amb veus contrastades». Durant la gala dels X Premis Terres de l’Ebre de Periodisme també es van reconèixer altres treballs del gremi. En este sentit, la sèrie de quatre reportatges ‘Les vides creuades de Campos Terré’ del periodista Gustau Moreno i publicat a ‘Marfanta’ es va endur el premi en la categoria ‘Premsa i Digital’. El premi ‘Ebre Radiodifusió’ va anar a parar al pòdcast ‘Converses de Prop’, de la periodista Laia Viñas i que s’ha publicat al mitjà de comunicació ‘AProp Ebre’. I el premi ‘Ebre Audiovisual’ ha recaigut en el programa de televisió ‘Ebrencs pel món’, conduït pel periodista Dani Gutiérrez i emès al Canal Terres de l’Ebre.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Annabel Roda, periodista del Matarranya i guanyadora de l’EcoPremi Terres de l’Ebre de Periodisme:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans