Logotips d'organismes oficials

S’inaugura l’exposició ‘Pioneres 2024’ a la seu de la Comarca del Matarranya

Es tracta d'uns calendaris amb les imatges de dones que han trencat barreres a diferents camps professionals a nivell provincial. Entre elles hi ha, Annabel Roda, periodista, i Rocío Zapater, àrbitre de futbol

Video Thumbnail
S'inaugura l'exposició 'Pioneras 2024' a la seu de la Comarca del Matarranya
L'espai expositiu de la Comarca del Matarranya, a Vall-de-roures, ja acull l'exposició 'Pioneres 2024'. Un projecte que es fa des de l'any 2022 a través del programa d'igualtat de la Diputació de Terol. A la mostra es poden veure les il·lustracions que representen les dones protagonistes dels calend

L’espai expositiu de la Comarca del Matarranya, a Vall-de-roures, ja acull l’exposició ‘Pioneres 2024‘. Un projecte que es fa des de l’any 2022 a través del programa d’igualtat de la Diputació de Terol. A la mostra es poden veure les il·lustracions que representen les dones protagonistes dels calendaris del 2023 i 2024 i entre elles, Rocío Zapater, àrbitre de futbol. Uns calendaris en què les protagonistes de cada mes són dones que han aconseguit dissipar les barreres en diferents camps professionals. És a més, una eina de treball per fomentar la igualtat, ja que inclou una guia didàctica de treball per a les escoles. Rocío Zapater comenta que “som una referència a les escoles perquè a través del calendari Pioneres hi ha treballs d’igualtat per als cursos de primària, per cada cicle i per cada Pionera hi ha una unitat didàctica perquè el treballen a classe”.

Durant l’acte, Zapater ha recordat i compartit els seus inicis com a àrbitre de futbol, ​​parlant de les barreres que ha anat superant al seu camp professional. “Vaig començar a arbitrar fa 22 anys, amb un grup de juvenils a Calanda, adolescents a partir de 15 anys, i si ho sumes al món masculinitzat que hi havia llavors, va ser ficar-me en un món d’homes“. L’àrbitre afirma que “fins el dia d’avui, traient algun incident, tot ha anat molt bé”. I és que, segons Rocío Zapater, “abans el món era diferent, els homes governava i les dones s’ho creien i ara les dones poden fer el que vulguin”.

A través del programa d’igualtat de la Diputació de Terol, es busquen referents per animar totes les nenes, joves i dones a perseguir els seus somnis. “Este projecte i este calendari ajuda a conscienciar que tots som iguals”. Zapater conclou dient que serveix per a donar “força i impuls perquè, si realment volen aconseguir alguna cosa, encara que siga dins d’un món d’homes, que tiren endavant, busquen els seus objectius per aconseguir allò que realment volen”.

A la inauguració hi ha intervingut Nerea Caldú, vicepresidenta de Comarca, que afirmava que totes elles són “un orgull per a nosaltres“. I és que Rocío Zapater no ha estat l’única ‘Pionera’ del territori. Altres protagonistes d’este projecte són la recentment premiada a EcoPremi Terres de l’Ebre de Periodisme, Annabel Roda ‘Pioneres 2022’ i la reconeguda cantant dels anys 80 Elvira de Hidalgo ‘Pionera 2023’, les tres de Vall-de-roures.

L’exposició itinerant ‘Pioneres 2024’ es pot visitar a la seu comarcal fins al pròxim 20 d’octubre.

I. APARICIO / REDACCIÓ
Mitjans