Logotips d'organismes oficials

L’Erasmus+ de l’IES Matarranya continue creixent i este curs s’estén a 2n de l’ESO

L'institut comarcal ha acollit entre finals de setembre i primers d'octubre diferents delegacions de professors europeus. La primera eixida d'alumnes serà a Itàlia al desembre

A finals de setembre, una delegació de professors de diferents països europeus va visitar l'IES Matarranya. Foto: NDM

El projecte d’intercanvi europeu Erasmus+ continue creixent a l’IES Matarranya, i de cara a este nou curs acadèmic estan previstes noves experiències. De fet, i exceptuant els alumnes de 1r de l’ESO, tots els cursos de Secundària, així com la Formació Professional i el Batxillerat, tindran alguna experiència de formació i intercanvi entre països. En el cas de l’Escola d’Hostaleria, on s’està formant cuiners i responsables de sala, continuaran els intercanvis a França i l’elaboració de pràctiques externes a l’estranger. La previsió és que este curs 2024/25 beneficie dos alumnes d’FP Bàsica i sis alumnes de Grau Mitjà. El programa Erasmus+ també mourà professors, que faran formació a l’estranger, i coincidint amb les Jornades Gastronòmiques, portarà també dos professionals de la restauració que impartiran xarrades a l’institut. Per la seua part, els estudiants de 3r de l’ESO protagonitzaran un intercanvi amb Finlàndia, mentre que les experiències amb Itàlia s’amplien este curs acadèmic, dirigides tant als alumnes de 2n de l’ESO com de 1r de Batxillerat amb centres de la ciutat de Bèrgam. A través del programa Erasmus+, l’IES Matarranya protagonitzarà també una experiència d’intercanvi que s’allargarà dos anys i que implique estudiants, professors i instituts de cinc països diferents.

Celia Andrés és professora de biologia a l’IES Matarranya i una de les coordinadores del programa Erasmus+ a l’institut, i va reconèixer que el curs ha començat de forma bastant intensa. A finals de setembre «vam tindre la visita de cinc professors de quatre països diferents», dels quals dos provenien d’Eslovènia, un d’Eslovàquia, un altre de Noruega i un cinquè de Polònia. Una estada que «s’emmarque dins d’un nou projecte de cooperació que hem començat este curs». El projecte en qüestió porte el nom de Think globally, act locally, que el podem traduir com a ‘pensa de manera global, actua de manera local’. El projecte s’allargarà «dos anys, i des d’aquí anirem a tots els països participants dos professors i sis alumnes», de la mateixa forma que el Matarranya acollirà dos professors i sis alumnes de cadascun dels països cooperatius. Andrés va recalcar que «això supose molta organització», i el projecte va dirigit especialment als alumnes de 4t de l’ESO i 1r de Batxillerat. Els reptes del projecte passen per «treballar diferents qüestions i problemàtiques globals, com serien la sostenibilitat, la cooperació o el medi ambient». Una vegada treballades en l’àmbit local, es posaran en comú i contrastaran amb la resta de països participants, impulsant habilitats sostenibles i fomentant la responsabilitat social.

La presència de docents europeus va continuar la primera setmana d’octubre, amb la visita de dos professors procedents de Finlàndia, amb qui l’IES Matarranya protagonitzarà un intercanvi europeu este curs acadèmic. I en relació als primers viatges de l’alumnat, l’experiència més immediata que viurà l’institut serà la que protagonitzaran els estudiants de 2n de l’ESO a Bèrgam, els quals marxaran cap a Itàlia el pròxim 10 de desembre, en passar el Pont de la Puríssima. Celia Andrés va reconèixer que la resposta dels alumnes de cara a participar en les experiències d’intercanvi sol ser prou generosa. Lògicament, «hi ha alumnes i famílies que, per diferents raons, no en volen saber res». Però en línies generals, «hi ha molta predisposició i molts estudiants mostren interès», de manera que «el sentiment d’intercanvi forme part de la vida del centre». De fet, per norma, sol existir bastanta més demanda que places disponibles. Andrés va considerar que «ens agradaria que tots pogueren participar de l’experiència. Desgraciadament, els projectes europeus estan limitats a desplaçaments molt concrets». Sense anar més lluny, el curs passat, en una activitat programada a través de l’Erasmus+, hi va haver 100 sol·licituds per a 14 places. Tant els estudiants que marxen fora com els que venen a casa nostra, solen conviure amb famílies.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Celia Andrés, professora de biologia de l’institut i una de les coordinadores de l’Erasmus+ a l’IES Matarranya:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans