Logotips d'organismes oficials

La comissió organitzadora de la Selectivitat ratifique el nou model que tindran l’avaluació

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) se celebraran del dimarts 3 al dijous 5 de juny. El primer dia es dedicarà a Llengua i Filosofia; el segon a Idiomes i Història; el tercer a les troncals de modalitat; i les tardes, a les matèries opcionals

Tomasa Hernández i Ismael Jiménez van anunciar el nou model de l'EvAU per als estudiants aragonesos. Foto: Govern d'Aragó

La comissió que s’encarregue d’organitzar les Proves d’Accés a la Universitat ha ratificat el nou model que tindrà l’EvAU, de manera que ja es coneix el nou sistema d’avaluació per al pròxim 2025. Ahir mateix, la comissió organitzadora va ratificar la proposta que van madurar el departament d’Educació del Govern d’Aragó i la Universitat de Saragossa per als més de 6.000 estudiants aragonesos que es presentaran a la Selectivitat. La prova serà comuna a bona part de les autonomies i en sintonia amb els criteris que va acordar la Conferència de Rectors de les universitats espanyoles. Precisament, i des de l’executiu aragonès, defensaven eixa igualtat entre autonomies per assegurar la igualtat d’oportunitats entre tots els jóvens que s’enfronten a l’EvAU. Pel que fa al calendari, per primera vegada serà comú al país. Les proves es viuran entre el dimarts 3 i el dijous 5 de juny de 2025 i l’ordre de les assignatures també s’ha unificat. El primer dia es dedicarà a Llengua i literatura i Filosofia; el segon dia, a Llengua estrangera i Història d’Espanya; el tercer a les troncals de modalitat; mentre que les tardes s’examinarà de les opcionals.

Tal com estableix el reial decret estatal, un dels grans canvis que viurà l’EvAU és que hi haurà un únic model d’examen en cada prova i tindrà caràcter competencial. La durada de cada prova serà d’un màxim de 90 minuts. Els models d’exàmens, treballats pels harmonitzadors i una vegada aprovats per la comissió, s’aniran publicant a partir d’esta setmana a la pàgina web de la universitat. L’Aragó també aplicarà els mateixos criteris d’avaluació i correcció que la majoria de comunitats. Es tindrà en consideració la correcció ortogràfica i aspectes com la coherència, la cohesió, la correcció gramatical, la correcció lèxica i la presentació. A Llengua castellana i Literatura II, la màxima deducció global serà de 2 punts; a Llengua estrangera II (anglès, francès i alemany) serà d’1,5 punts, i a la resta de matèries d’1 punt. Celebrada esta comissió, la consellera d’Educació, Cultura i Deports, Tomasa Hernández, i el vicerector de Professorat, Ismael Jiménez, van agrair l’esforç dels equips de treball de les dos institucions per a dissenyar un model de prova en temps rècord que done certesa als més de 6.000 alumnes aragonesos que s’examinaran al juny.

El passat divendres 11 d’octubre, i davant la incertesa de les proves d’accés a la universitat, estudiants de Batxillerat de tota la geografia nacional van ocupar els carrers, exigint els criteris i formats d’examen per a preparar-se en temps i forma les proves d’accés a la universitat. El Matarranya no va ser una excepció, i els estudiants van protagonitzar una concentració, la lectura d’un manifest i posterior manifestació pels carrers de Vall-de-roures.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans