Front comú entre el Matarranya, el Baix Aragó-Casp i la Terra Alta per a recuperar el Camí Natural
Des de l'associació del Camí Natural treballaran en buscar línies de subvenció per a rehabilitar els 197 quilòmetres d'itinerari, especialment els més deteriorats per les fortes avingudes
Les comarques del Matarranya, la Terra Alta i el Baix Aragó-Casp s’han afegit a l’associació del Camí Natural Matarranya i Algars, amb l’objectiu de sumar esforços de cara al manteniment i la conservació d’este potent itinerari circular de 13 etapes que discorre en paral·lel als dos rius, des dels seus naixements a les desembocadures. Una ruta que es va executar la passada dècada en tres fases, connectant el Parrissal de Beseit amb l’etapa 36.1 del Camí Natural de l’Ebre, que enllace Fontibre, a Cantàbria, amb el Delta de l’Ebre. En l’última sessió plenària, la Comarca del Matarranya va triar el seu representant a l’associació del Camí Natural, funció que assumirà Fernando Camps, president de Comarca. El conseller delegat de Turisme, Iñaki Urquizu, serà el representant suplent. Així com els consistoris per on discorre el Camí Natural tenen una quota anual de 150 euros, les comarques posaran 300 euros cadascuna. L’estratègia que seguirà l’associació passe per contractar una gestoria que es dedico a elaborar projectes que opten a subvencions per a mantindre la ruta. En alguns trams, sobretot als termes de Massalió i Nonasp, que són els més exposats a fortes avingudes, el Camí Natural està en una situació delicada.
Sobre esta qüestió, Fernando Camps va detallar que «des de la junta se’ns va demanar a les tres Comarques que hi formàrem part, fixant unes quotes per Comarques i unes altres per ajuntaments». La finalitat és molt clara: recuperar el Camí Natural. El president del Matarranya va concretar que «des del Ministeri se’ns va dir que teníem l’obligació de mantindre la ruta», d’aquí que l’associació buscarà una gestoria que se centrarà en optar a subvencions «que puguen sortir tant d’Aragó com de Catalunya» per a recuperar trossos de camí que estiguen en mal estat. Des de l’associació s’ha valorat inclús l’opció de modificar algun traçat del Camí Natural, fixant-se especialment en aquells trams que estan enganxats a les rieres, que són els més castigats per les crescudes dels rius i les fortes avingudes. Camps va destacar que el Camí Natural «és espectacular, però li fa falta manteniment». L’itinerari «el freqüente molta gent. Usuaris que des d’Arenys pugen a Arnes, marxen cap a Beseit i després baixen pel Matarranya». Hi ha multitud de possibilitats. I l’objectiu de la nova junta és precisament posar en valor este circuit. Al terme de Massalió, en estos moments el camí travesse dos vegades el riu. D’aquí que s’estiguen estudiant passos alternatius.
Un camí de 197 quilòmetres
El Camí Natural del Matarranya-Algars és un interessant recorregut que vertebre les comarques del Matarranya, la Terra Alta i el Baix Aragó-Casp a través dels dos rius. Conste d’un total de 197 quilòmetres repartits en 13 etapes. Un projecte que es va madurar fa més d’una dècada, i que al novembre de l’any 2015 va veure acabada la primera fase del projecte, enllaçant les primeres sis etapes, que comunicaven Beseit i Maella. Durant la primavera de l’any 2018, el Ministeri d’Agricultura va traure una partida econòmica de 689.000 euros per a continuar el Camí Natural riu avall fins a la desembocadura del Matarranya. En aquella ocasió, es van condicionar tres etapes més, de Maella a Faió, enllaçant el camí natural amb el riu Ebre. Al mateix temps, es va executar un tram de l’etapa 10 entre els pobles de Nonasp i Caseres. Un any abans van començar les obres de la tercera fase, centrant-se en el tram que discorre pel riu Algars. Tal com apareix al Programa de Camins Naturals, l’adequació de les infraestructures van a càrrec del Ministeri a través del seu pressupost. Ara bé. El manteniment va a càrrec de l’administració promotora, en esta ocasió l’associació que es va crear per a esta funció.