Dos forns del Matarranya, entre la llista dels ’50 Panaderos Top de España’
El forn Llerda, de Queretes i el forn Agut Colomer, de Calaceit, van recollir el 29 d'octubre en una gala a Madrid el premi als millors obradors de pa artesanal de tot el país
El forn Lledra de Queretes i el forn Agut Colomer de Calaceit s’han fet un lloc entre els 50 Panaderos Top de España. Un certamen que és l’hereu de la Ruta Española del Buen Pan, de la qual estos forns matarranyencs ja en van formar part en edicions anteriors. D’esta manera, Llerda i Agut Colomer revaliden un premi, que cada cop és més exigent i exclusiu, ja que en esta ocasió el llistat dels millors ha passat de 100, a tan sols 50 fleques artesanals destacades.
El 29 d’octubre es va celebrar el lliurament de premis a Madrid amb els 50 guanyadors i, entre ells, estos dos forns matarranyencs. Luís Agut, un dels tres germans que porten el Forn Agut Colomer, va reconèixer que “professionals del sector et valoren el teu producte entre els 50 millors és molt gratificant”. Igualment, Adrián Omella, forner de Llerda, explicava entusiasmat que es presenten a este certamen des de la primera edició, fa sis anys. I lloava el valor del premi, ja que es reconeix “als forns que intentem fer les coses com abans, fer pans de qualitat, amb llargues fermentacions i que són un aliment, no una llaminadura”. Omella recordava que abans es presentaven a nivell autonòmic, però en esta edició han competit directament en l’àmbit estatal. Quan els van anunciar que eren uns dels guanyadors “no ens ho podíem creure, és tot un orgull per a un poble petit del Matarranya”. Per al forn Llerda, este premi és una oportunitat, “ens dona publicitat i assegura al client que ve a comprar aquí que es trobarà un pa de qualitat”. I no només un pa, perquè en este forn fan pans de molts tipus i sempre proven coses noves, fan pa de sègol, civada, garrofa, chía, camut… a més de les pastes. Per al concurs van competir amb el pa rodó de massa mare, que “només porta aigua, farina i sal”, concretava el forner.
Tots dos forners del Matarranya coincidixen que els ingredients han de ser de qualitat i sobretot s’han de respectar els temps. Omella especifica que este tipus de pans a nivell nutricional no es poden comparar amb els que es poden comprar en un supermercat. “Et pot agradar més o menys en boca, però les fermentacions llargues degraden el gluten i els sucres i el fan molt més fàcil de digerir i absorbir tots els nutrients, a més que tenen molt més sabor i olor”. Per a forns petits competir amb les grans superfícies és “una guerra”, però reconeixen que “des que apostem per treure un producte de qualitat, que es diferencia de la majoria, hem tingut una repercussió brutal”. Ara esta bona feina s’ha traduït en este reconeixement, “intentem fer-ho tan bé com podem”, assegura Agut i conclou que este premi és “un privilegi” i, a més, “ajuda a donar a conèixer el Matarranya i els seus pobles“.
Escola aquí les entrevistes amb els dos forners premiats:
MARTA JIMÉNEZ