Logotips d'organismes oficials

Lledó: de no tindre aigua per l’extrema sequera a no tindre aigua per la força de l’Algars

El passat 29 d'octubre, els Bombers de la Diputació van portar aigua al poble perquè el riu baixava completament sec. 24 hores més tard, Lledó va demanar aigua perquè el riu baixava completament tèrbol

La captació de Lledó sobre un Algars completament eixut el dia 29 d'octubre, i com baixava per Lledó dos dies més tard. Foto: NDM

A vegades, la vida és capriciosa. I durant este temporal, hem vist municipis que han passat de demanar aigua perquè els rius baixaven completament secs a demanar aigua perquè l’aigua baixava completament tèrbola. És el que li ha passat a Lledó. El passat dimarts 29 d’octubre, Bombers de la Diputació van subministrar els veïns amb un viatge d’aigua perquè la captació no podia absorbir des d’un riu Algars eixut. El dijous 31 d’octubre, dos dies més tard, els Bombers duien dos viatges més d’aigua. Però les causes eren completament diferents. La forta crescuda del riu va fer baixar l’Algars d’ample en ample, i els dipòsits no es podien omplir perquè l’aigua baixava molt bruta. En escassos quatre dies de marge, Lledó va rebre cinc viatges d’aigua per a subministrar els seus veïns. De fet, des de l’ajuntament van agrair la implicació de Diputació davant d’un problema que no és nou. Este matí, i a través d’un pregó, Lledó ha explicat que les últimes analítiques constaten que l’aigua del riu torne a no ser apta per al consum de boca. Per tant, continuen els problemes derivats de la terbolesa de l’aigua.

En una situació similar es trobe Massalió. Les últimes analítiques constaten que l’aigua de la captació no és apta per al consum humà, i este mateix matí els Bombers de la Diputació han fet un altre viatge, duent 80.000 litros d’aigua. Massalió, a diferència de les poblacions riu amunt que s’alimenten del Matarranya, té la captació en superfície, de manera que és el poble més vulnerable a les crescudes i avingudes del riu. De fet, un dels reptes més immediats de Massalió passe per crear un pou en profunditat i evitar d’esta manera els problemes que provoque la terbolesa en el subministre d’aigua per al consum humà. El poble està també pendent d’avaluar tots els desperfectes ocasionats pel temporal. A la important crescuda del riu Matarranya cal afegir-hi l’eixida, una vegada més, de la vall d’Alcanyís, que s’ha emportat la Font Vella, ha destrossat infraestructures i s’ha emportat pistes i camins. Exceptuant Massalió i Lledó, els altres municipis del Matarranya han recuperat de forma progressiva el subministre d’aigua de boca. Hi va haver problemes puntuals a Valljunquera, la Vall del Tormo i la Torre del Comte, on des de dilluns tenen la situació resolta.

La Vall de Queretes
Els pobles continuen avaluant els danys provocats per la gota freda. Importants desperfectes en pistes i camins forestals arreu del Matarranya, així com en marges i parets que han caigut després de col·lapsar. Al terme de Beseit, els bancals continuen amerats d’aigua. Els rius Matarranya i Ulldemó continuen baixant amb molta espenta pel Port. El pas de Formenta està en una situació bastant delicada, així com algunes pistes castigades pel temporal. Importants desperfectes als camps de cultiu de Queretes, mentre que a la pista d’accés a Pena des de Beseit s’han hagut de retirar les acumulacions de terra que es desprenien dels bancals. La comarca ha superat l’últim temporal sense pràcticament cap problema en el subministre elèctric, tot i que alguns dies s’han patit caigudes del senyal de telefonia i internet. A Pena-roja fa pràcticament una setmana que no tenen senyal de televisió. I a Arenys de Lledó, el gran maldecap va ser l’eixida de la Vall de Queretes, que va inundar la pista de frontenis i els accessos al bar. Tot i que a Arenys viuen 20 famílies escampades pel terme en masos, cap veí ha quedat incomunicat i no han patit restriccions d’aigua.

RUBÉN LOMBARTE

Mitjans