Lledó declare l’aigua «apta per al consum humà» i Massalió està a l’espera d’unes últimes analítiques
Lledó va recuperar la normalitat el dijous, després de patir restriccions durant més d'una setmana. La terbolesa del Matarranya al seu pas per Massalió ha baixat de forma considerable, i el poble podria recuperar la normalitat en les pròximes hores
Les intenses pluges que van durar nou dies al Matarranya han generat importants desperfectes al nostre territori. Pistes forestals i camins impracticables, inundacions en infraestructures públiques, marges destrossats i plens de portells, una Via Verda amb trams intransitables, així com afeccions en el subministre d’aigua de boca, han estat les principals conseqüències d’un intens temporal que s’ha traduït en més de 400 litros de precipitació en alguns punts del Port. I una de les grans preocupacions (i prioritats) ha anat lligada, precisament, en el consum d’aigua de boca. Durant el temporal, algunes poblacions van patir problemes puntuals en el subministre, com per exemple la Vall del Tormo, Valljunquera i la Torre del Comte. Però els principals maldecaps els han viscut Lledó i Massalió. A Lledó, el dimarts 29 d’octubre van demanar aigua als Bombers perquè el riu Algars baixava completament sec. Dos dies més tard, Lledó no podia captar aigua perquè el riu baixava molt fort. Per sort, i des d’ahir dijous, el poble ha recuperat la normalitat.
A Massalió continuen pendents de recuperar l’aigua de boca. La terbolesa ha baixat de forma considerable durant els últims dies, però les analítiques que s’han fet este mateix matí encara marcaven nivells «no aptes» per al consum humà. Tot i això, s’ha començat a omplir el dipòsit d’aigua existent a la vora del riu, de tal forma que en el moment que les analítiques confirmen que l’aigua de l’aixeta és òptima i es pot consumir, començarien a pujar-la als dipòsits del poble. Durant tot este temps, els veïns i les veïnes de Massalió han patit restriccions significatives en el subministre d’aigua. De fet, els Bombers de la Diputació s’encarreguen de portar aigua òptima al poble cada dia, i durant unes hores a la tarde està a disposició de tots, sigue per a cuinar, dutxar-se o omplir rentadores. Igual com en el seu dia van fer poblacions que s’alimenten del riu Matarranya, com ara la Vall o Calaceit, Massalió està pendent de crear un pou subterrani a l’alçada de la captació actual, evitant d’una vegada per totes els problemes de terbolesa que deriven de captar l’aigua de boca en superfície.
En paral·lel als problemes derivats en el subministre d’aigua, els municipis del Matarranya estan avaluant tots els desperfectes que ha provocat el temporal. Els més visibles són els que ha generat l’eixida de la Vall d’Alcanyís i la crescuda del Matarranya al seu pas per Massalió, destrossant la Font Vella, enduent-se part del camí que porte a la captació d’aigua, part del camí que porte a Calaceit i part del camí que va cap a Maella. A Beseit, el pas de Formenta està molt delicat, i a inicis d’esta setmana es va actuar a la pista que porte a Pena a causa de despreniments de roques i solsides de terra. El túnel que connecte Fontdespatla i Pena-roja amb Pena va quedar tallat també per despreniments de roques. També s’han produït desperfectes a l’entorn de l’Algars i el Tastavins, mentre que a Vall-de-roures, que és el terme municipal més gran del Matarranya, és un dels més afectats. De fet, Carlos Boné, alcalde de la població, va destacar que «el 80 per cent dels camins tenen, en major o menor grau, alguna afectació», i s’han posat en contacte amb Diputació per a dur les màquines.
Un altre dels punts més conflictius és la carretera A-231 a l’entrada (o eixida) de la població en direcció a Alcanyís. Allí es va produir una solsida que va obligar a tallar la circulació durant unes hores el matí del 31 d’octubre. En relació a les primeres anàlisis fetes pels tècnics de Carreteres, Boné va recalcar que la intervenció per a deixar este tram en condicions pot resultar important i costosa. Pel que fa als problemes en les conduccions i desaigües afectats o obstruïts pel fang i les graves, encara hi estan treballant. Ara bé. Tal com va apuntar Boné, «ja s’estan començant a solucionar». També es van veure afectades per les crescudes les séquies. La piscina municipal climatitzada també va patir problemes i es va haver de tancar de forma provisional. Unes instal·lacions que des del passat dijous tornen a estar disponibles després de la reparació i substitució dels motors.