Beseit renuncie als 1,6 milions del Pla de Sostenibilitat Turística
El consistori havia de justificar el 30 per cent de la inversió durant el present 2024. La falta de temps (o de previsió) obligue l'ajuntament a renunciar a esta important suma de diners
(INFORMACIÓ ACTUALITZADA)
Ni aparcaments dissuasius, ni millores energètiques, ni noves passarel·les, ni passeig fluvial sobre el Matarranya entre l’Assut i el nucli històric. Beseit ha renunciat als 1,6 milions d’euros que se li van concedir a primers de legislatura per a executar el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí que el pretenia convertir en «una referència a l’Aragó i Espanya en el turisme sostenible». El motiu d’esta decisió, tal com es va desprendre de la sessió plenària viscuda ahir a migdia (dijous 14 de novembre) és la falta de temps per a executar i justificar les quanties corresponents a l’exercici 2024. Fa exactament un any, durant la celebració del Dia dels Bolets del passat 2023, el Govern d’Aragó va anunciar que Beseit estava entre els principals candidats a obtindre partida econòmica per a impulsar el seu projecte de «sostenibilitat turística», després que l’executiu autonòmic acordés reassignar 18 dels 26,4 milions d’euros pensats per a la polèmica unió d’estacions del Pirineu a través de Canal Roya i no perdre, per tant, esta suma de diners. L’anunci va tardar uns mesos en arribar, però finalment el Pla de Sostenibilitat Turística de Beseit tenia partida econòmica per a tirar per avant. La falta de temps o previsió, però, ha obligat l’ajuntament a renunciar a estos diners.
La renúncia va ser aprovada ahir de matí en sessió plenària i supose perdre una partida econòmica de 1,58 milions d’euros destinada exclusivament a inversió en turisme i energies verdes. El Pla de Sostenibilitat Turística de Beseit es va començar a madurar l’any 2021, encara en pandèmia, a través d’un procés participatiu que buscava identificar les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats de Beseit, i com millorar com a destí turístic. El Pla de Sostenibilitat Turística buscava, entre altres coses, crear un equilibri entre visitants i veïns. De fet, una inversió important estava destinada a la gestió dels accessos als seus espais naturals i a una correcta regulació de la circulació dins de la població. Entre altres prioritats, este pla contemplava crear un gran pàrquing a l’entrada de la població, evitant d’esta forma la gran afluència de cotxes dins de Beseit. El Pla de Sostenibilitat Turística en Destí també contemplava la creació d’un passeig fluvial pel riu Matarranya, que connectaria la Font del Pas amb la piscina natural de l’Assut. A través d’este pla es va finançar part de la nova Oficina de Turisme, la qual va inaugurar a finals de juliol el conseller de Turisme i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Manuel Blasco.
Segons ha pogut contrastar este diari, a mitjans del mes d’octubre van ser convocats diferents beneficiaris dels plans de Sostenibilitat Turística en Destí a Saragossa, alertant-los que els ‘tempos’ eren molt justos i estaven en risc de no arribar a les execucions i justificacions previstes. En el cas del Pla de Sostenibilitat Turística de Beseit, les actuacions contemplades estaven dividides en quatre eixos. El primer de tots, centrat en la transició verda i sostenible, estava valorat en 759.000 euros i preveia la creació i condicionament d’una zona d’aparcament dissuasiva, així com la recuperació d’un passeig fluvial per a interpretar la natura. El segon paquet, de 170.000 euros, se centrava íntegrament en eficiència energètica, i tenia previst instal·lar plaques solars a diferents equipaments municipals, com ara l’aparcament dissuasiu, la Casa de Cultura, l’Oficina de Turisme, la Pesquera, així com instal·lar punts de recàrrega per a bicis. El tercer paquet se centre en la transició digital, valorat en 110.000 euros, i parlava de la renovació de la senyalització d’espais naturals, aparcaments i oficina de turisme. I l’últim paquet, xifrat en 538.000 euros, parlava de competitivitat i tenia previst, entre altres, noves passarel·les al Parrissal.