La Banda Comarcal San Antón dedique Santa Cecília al seu primer president
Cecilio Callejas García va faltar este 2024, i l'agrupació musical li ha dedicat un corbatí que acompanyarà la bandera. Enguany, els actes centrals del dia de la Patrona dels Músics es van fer a la Portellada
Novembre és sinònim de música. Concretament, de la celebració de Santa Cecília, la Patrona dels Músics. Fidels a la tradició, la Banda Comarcal San Antón va organitzar este dissabte diferents actes entre les poblacions de Vall-de-roures i la Portellada. Un dia de germanor i que, dins de la programació, va incloure la tradicional recollida dels nous músics de la banda, la litúrgia en honor a la patrona i el posterior concert, així com sopar i festa per a tots els assistents. La Banda Comarcal San Antón és la més nombrosa de les tres agrupacions que tenim al Matarranya, i exceptuant els anys de pandèmia, on la música va parar en sec, celebre amb devoció la festivitat de Santa Cecília. En uns dies, la Banda Peñarbés se sumarà a la celebració, qui té previstos diferents actes entre Pena-roja i la Freixneda per a l’1 de desembre. La Banda Francisco Turull de Queretes sol traslladar el concert per a Nadal.
José Miguel Roig és director de la Banda Comarcal San Antón, i va detallar que «el dia de Santa Cecília és un dia de commemoració, d’amistat i de convivència. Un dia que cap músic s’intente perdre». Enguany, Santa Cecília ha estat marcat en clau d’homenatge. I és que des de la banda s’ha volgut recordar el seu primer president, Cecilio Callejas García, qui va faltar enguany. «Desgraciadament, en passar la primavera, el primer president que vam tindre va faltar. I avui volíem fer un petit recordatori, que supose posar un corbatí a la bandera amb el seu nom», va entendre Roig. El dia de Santa Cecília va començar amb la tradicional recollida dels nous integrants de la banda per les seues corresponents cases. Es va fer íntegrament per Vall-de-roures. La banda ha incorporat enguany tres nous músics. Es tracte d’un percussionista i dos saxofonistes.
Pel que fa a la salut de la banda comarcal, que està integrada per músics de diferents poblacions del Matarranya i també de la Terra Alta, el seu director va recalcar que «encara patim els efectes de la pandèmia. Tot i que fa un temps que la vam superar, durant aquells anys van entrar pocs instrumentistes de vent». Una realitat que esperen tindre normalitzada «d’aquí a dos o tres anys». Enguany, seguint la tradició, el gros de la festa es va viure a la Portellada, que juntament amb Vall-de-roures, és un dels dos municipis que l’any 1996 van ajuntar les seues Escoles de Música per a fundar la Banda Comarcal. D’esta manera, i fidels a eixe agermanament entre pobles i escoles, un any se celebre Santa Cecília a la Portellada i a l’altre a Vall-de-roures. Al llarg del concert de dissabte, la banda va interpretar diferents peces, com José Anglés, Vino Griego, la banda sonora de Piratas del Caribe o Nuestra Banda.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a José Miguel Roig, director de la Banda Comarcal San Antón durant la festa de Santa Cecília: