La UAGA denuncie retards en els tràmits i pagos als agricultors i grangers per la falta de funcionaris
L'organització agrària detalle que els serveis provincials i OCA's han perdut desenes de tècnics agrícoles després del procés d'estabilització, col·lapsant les oficines agràries
Toc d’alarma de la UAGA davant del col·lapse administratiu que està patint el departament d’Agricultura del Govern d’Aragó, i que afecte directament les persones que es dediquen professionalment al sector primari. Des de l’organització agrària denuncien que l’entrada en vigor de la llei 20/2021, que té com a objectiu reduir la taxa de temporalitat a l’administració pública al 8%, s’ha traduït en uns processos de consolidació de places que estan castigant les oficines agràries. De fet, la UAGA manifeste que com que el Govern d’Aragó no ho té fàcil per a reduir el nombre de professors i metges interins, ha optat per «ficar les tisores a l’àrea d’Agricultura», cosa que està afectant de forma molt negativa els Serveis Provincials de les tres províncies i les Oficines Comarcals Agroambientals (les oficines OCA). Com a conseqüència d’esta realitat, tal com apunten des de la UAGA, diferents gestions, com ara el seguiment dels expedients de modernització i incorporació, les al·legacions als controls administratius de la PAC, les al·legacions al SIGPAC, les ajudes agroambientals, les concentracions parcel·làries i altres, acumulen importants retards o directament estan sense atendre. I això repercuteix en «alarmants demores en els pagos» de les ajudes als agricultors i ramaders.
Pel que fa a les OCA’s, l’organització agrària recalque que són oficines de proximitat i són determinants per a resoldre els problemes administratius de les persones que es dediquen a l’agricultura i a la ramaderia. Per això denuncien que «és inconcebible que el Govern d’Aragó incremente, per un costat, els controls administratius i la càrrega burocràtica i, per un altre, desmantelle les oficines que han de resoldre estes incidències». Davant d’un marc dubitatiu i de canvis continus en l’aplicació de la Política Agrària Comuna, la UAGA manifeste que li «preocupe molt» la situació administrativa del departament d’Agricultura perquè s’ha perdut l’experiència professional de les persones que estaven fent tots estos tràmits, i encara que en el futur es convoque oposició o es contracten nous tècnics, el personal no tindrà l’experiència professional d’aquells que estaven exercint estes funcions. Des de l’organització van considerar que el procés d’estabilització ha coincidit amb el concurs de trasllats del personal funcionari de carrera, i això ha provocat que els funcionaris que han arribat als Serveis Provincials i a les OCA’s no tinguen experiència en el seu nou destí. A diferència d’altres destins del territori, i segons ha contrastat matarranya.media, l’Oficina Agroambiental de Vall-de-roures no està patint estos problemes de personal.
La realitat de la província
Ara bé. Si hi ha una província en una situació crítica pel col·lapse administratiu, o així ho denuncie la UAGA, eixa és Terol. De fet, l’organització agrària recorde que des de fa vuit mesos dispose de 14 tècnics agrícoles menys, 11 dels quals treballaven al Servei Provincial, i els altres tres a les OCA’s. En estos moments, les oficines d’Albarrasí, Alfambra i Muniesa estan sense tècnic agrícola, cosa que obligue els agricultors i agricultores d’estes zones a desplaçar-se fins a la capital provincial per a resoldre qualsevol gestió. I això, com recalquen des de la UAGA, «redunde en la saturació del Servei Provincial». Per tot això, des de l’organització agrària demanen al Govern d’Aragó que resolgue en caràcter d’urgència una situació que perjudique clarament «els drets i interessos de les dones i els hòmens que es dediquen professionalment a l’agricultura i la ramaderia». Des de la UAGA apunten que «és inadmissible que per falta de voluntat política i d’organització administrativa, els agricultors i grangers no obtinguen a temps els pagos de la PAC o d’altres ajudes que els hi corresponen», sobretot pensant en tots aquells professionals que s’han quedat sense ingressos i collites durant els últims dos anys a causa de la falta de pluges.