La Freixneda, un dels tres emplaçaments seleccionats en un concurs d’arquitectura tradicional
Parlem del concurs internacional Richard H. Driehaus, el qual convoque la fundació Culturas Constructivas Tradicionales i està avalat pel Ministeri de Cultura
La Freixneda serà un dels tres escenaris nacionals per a presentar projectes d’intervenció en el concurs internacional d’arquitectura Richard H. Driehaus. Parlem d’un concurs que convoque la fundació Culturas Constructivas Tradicionales i que està avalat pel consell superior dels Col·legis d’Arquitectura i el Ministeri de Cultura. Un concurs en el qual podran participar arquitectes i estudis d’arreu del món, dissenyant intervencions coherents i que puguen ser realitzables. De fet, l’objectiu final del concurs és que els projectes guanyadors es puguen executar i complir amb el repte que els ajuntaments emplaçats s’han marcat. En el cas de la Freixneda, que ha acotat la intervenció prevista dins del seu nucli històric, concretament en l’entorn de l’església, el cementeri medieval i els carrers de la falda del castell, el repte passe per rehabilitar i recuperar esta zona degradada. La millor proposta de cada emplaçament s’emportarà 12.000 euros de premi, i quan l’ajuntament beneficiari execute l’obra en qüestió, s’encarregarà de redactar el corresponent pla especial de reforma.
Rubén Esteve és regidor a l’ajuntament de la Freixneda i la persona encarregada de redactar la candidatura a este projecte, qui va concretar que «la fundació en qüestió porte vuit anys convocant estos premis. Driehaus era un filantrop nord-americà que promocionava la construcció, l’arquitectura i l’urbanisme tradicionals arreu del món». La Freixneda «ens vam fer eco d’este concurs l’any 2021. El vam considerar molt interessant, s’adaptava a les necessitats d’allò que volíem escometre al poble, i cap allí que vam anar». Finalment, la Freixneda ha estat un dels tres emplaçaments seleccionats, a la vora de Baltanás, a la província de Palència, i la població navarresa d’Irurita. El concurs conste de dos fases. La primera fase està oberta als consistoris, i els possibles candidats havien d’elaborar una memòria que canalitze el Ministeri de Cultura i que valore un tribunal. A la segona fase entren en acció els col·legis d’arquitectura, cridats a conèixer els emplaçaments participants i dissenyar una proposta de recuperació del seu patrimoni històric.
«El que busque este concurs és que els projectes guanyadors siguen realitzables», va afegir Esteve. De fet, la Freixneda va acotar l’àrea d’intervenció en una zona molt concreta del poble. «Ens vam centrar en la falda del castell, que vindrien a ser el carrer Madero, el carrer Castillo i l’entorn de l’església. És una zona molt degradada, que ha perdut la trama urbana, on els solars que antigament estaven edificats per cases i patis han acabat en ruïna. La intenció passe per rehabilitar una zona urbana d’interès patrimonial, turístic i paisatgístic». Els redactors de la candidatura de la Freixneda entenien que «és una proposta realista, atractiva, curosa en l’entorn, integradora i que fa possible la revitalització d’esta part del poble». El concurs d’arquitectura Richard H. Driehaus té una difusió internacional, de manera que «poden participar despatxos de tot el món», va recordar Rubén Esteve. A més a més, és una carta de presentació molt atractiva de cara a la consecució de subvencions i partides econòmiques d’administracions superiors per a convertir estos projectes en realitat.
12.000 euros a la millor proposta
El premi del concurs d’arquitectura Richard H. Driehaus es tradueix en 12.000 euros a la proposta guanyadora de cada un dels tres emplaçaments que hi participen, així com la concessió de dos accèssits. Els arquitectes o despatxos que estiguen interessats podran presentar les seues propostes de revitalització urbana abans del 4 de febrer de 2025, i experiències anteriors, com la viscuda a Jaca, que va ser emplaçament l’any 2018, constaten que el prestigi i el reconeixement que concedeixen estos premis «obre portes» de cara a la sol·licitud de subvencions per a executar projectes. Ara bé. Els emplaçaments que participen al concurs no tenen ni el compromís ni l’obligació d’escometre la idea guanyadora. La Freixneda va presentar una proposta titulada ‘Si levantásemos la vista’. En la memòria es parle d’una àrea d’intervenció de més de 10.000 metros quadrats i una execució del projecte a 5 anys. De fet, la recuperació d’esta zona del nucli històric suposaria, aproximadament, una inversió final que rondaria el milió d’euros.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Rubén Esteve, regidor que es va encarregar de la redacció de la candidatura a concurs: