Logotips d'organismes oficials

El Manual de bones pràctiques de la Comarca començarà a implementar-se el pròxim any

Esta setmana es va presentar el treball fet durant les últimes setmanes en col·laboració de diferents agents del territori

Video Thumbnail
El manual de bones pràctiques de la Comarca es començarà a implementar el pròxim any
Davant una trentena de persones, entre empresaris, tècnics turístics i representants municipals, la Comarca del Matarranya va presentar el Manual de Bones Pràctiques Turístiques. Després de diverses sessions de treball on han participat una quarantena agents del territori, s'han fet públiques les lí

Davant una trentena de persones, entre empresaris, tècnics turístics i representants municipals, la Comarca del Matarranya va presentar el Manual de Bones Pràctiques Turístiques. Després de diverses sessions de treball on han participat una quarantena agents del territori, s’han fet públiques les línies a seguir per a consolidar el Matarranya en un Destí Sostenible. Xavi Cazorla, de l’empresa consultora Elements Montañas de Ideas, des d’on s’està coordinant el projecte, va ser l’encarregat de presentar el manual el passat dimarts a la seu comarcal.

Les principals conclusions que s’extreuen d’estes setmanes de treball és la necessitat de crear una taula de turisme com a fòrum permanent de diàleg i la implementació d’accions prioritàries a curt i mitjà termini. Estes accions busquen fer compatible el desenvolupament turístic amb la protecció del patrimoni i assegurar que tots els actors de l’ecosistema obtinguen beneficis equilibrats. Segons Cazorla per construir un destí sostenible cal tindre en compte tres dimensions: “l’ambiental, la social i l’econòmica”.

El manual s’ha construït com “un pla d’acció que inclou dos parts: el model turístic i un decàleg amb deu propostes prioritàries”, apunta el consultor. Per a mantenir un equilibri entre les tres dimensions (territori, societat i economia) cal tindre una planificació i prendre decisions, és a dir, establir límits pel que fa al perfil de visitant que es vol atraure i al seu volum. I això es concreta en limitar, per exemple, el nombre d’allotjaments, la tipologia de negocis turístics o en regular els espais.

La proposta que es va presentar pretén donar una mirada llarga, a mitjà i llarg termini, i una a més curt termini amb unes accions prioritàries a aplicar en un o dos anys. La primera acció prevista per este manual és la creació d’una taula conjunta publicoprivada, perque tant empreses com agents públics avancen en el disseny d’este camí conjunt d’aplicació d’accions específiques. Esta taula està prevista que es pose en marxa el gener del 2025 i que es reunisca bimensualment.

La segona acció és reduir l’impacte ambiental de les activitats turístiques mitjançant la implementació d’energies renovables, el desenvolupament d’infraestructures per a la mobilitat sostenible i la millora en la gestió de residus, prioritzant les àrees de més afluència per garantir un ús equilibrat i respectuós dels recursos naturals. Per això s’implementaran eines digitals de monitoratge que controlen els fluxos de visitants a zones sensibles d’alta afluència turística, ajustant la capacitat segons l’estacionalitat i les característiques ambientals. A part de renovar la senyalització i l’accessibilitat dels espais.

I el tercer punt serà diversificar l’oferta turística mitjançant el disseny d’experiències innovadores, com visites guiades interpretatives, que desestacionalitzen les visites i porten visitants en temporades baixes. Tot això acompanyat d’una estratègia digital de promoció que posicione el Matarranya com un referent en turisme sostenible, de qualitat i regeneratiu.

La implementació d’este manual arrencarà amb el nou any, quan es concretaran les accions, i està previst que les primeres mesures comencen a llençar-se a partir de l’abril. La clau que es desprèn de tot este manual de bones pràctiques és aconseguir un Matarranya ‘regeneratiu‘, és a dir, “deixar el territori millor del que l’hem trobat la nostra generació”, conclou Xavi Cazorla.

Escolta aquí l’entrevista íntegra amb Xavi Cazorla:

MARTA JIMÉNEZ / RUBÉN LOMBARTE
Mitjans