Logotips d'organismes oficials

Arenys crearà una societat de propietaris per a fer una correcta gestió forestal

La preocupació per l'estat del pinar ha fet moure fitxa a la població, que crearà una associació integrada per agents públics i privats que impulsarà projectes de tala i de prevenció forestal

L'incendi que es va declarar la passada primavera a Lledó va obligar a desallotjar diferents veïns d'Arenys escampats per masos. Foto: M. Jiménez

Durant la celebració de la ‘Fira de la Llana’ d’Arenys de Lledó es va parlar de nous usos i de propostes experimentals, com la bioconstrucció, la cosmètica, l’automoció, l’aeronàutica, els fertilitzats o els bioplàstics. Però també es va parlar de bestiar i del futur del sector. Molts pobles del Matarranya s’estan quedant sense pastors. En el pitjor dels casos, no en quede cap. «Ens estem quedant sense els nostres jardiners, amb el perill que això supose», va destacar Marta Fernández, de Mas la Llum. De fet, a Arenys fa anys que no queden pastors. I davant d’esta realitat, l’ajuntament i els veïns estan buscant fórmules per a una correcta prevenció forestal i gestionar el seu pinar. Coincidint amb la celebració d’esta fira, l’alcalde de la població, Xavi Cortés, va anunciar que, assessorats pel CITA, estan fent els tràmits pertinents per a la creació d’una societat de propietaris i així treballar en prevenció i gestió forestal. Les nevades consecutives de la Glòria i Filomena van deixar molt de residu al pinar, que està molt brut, i des d’Arenys de Lledó temen que això es puga traduir en incendis i en una desgràcia per al poble.

Cortés va recordar que «de pastors, no en tenim. I hem de buscar una solució a tots els residus forestals que s’acumulen al nostre terme». D’aquí que «hem valorat crear una associació de propietaris forestals». Una experiència que no és nova i que estan duent a terme diferents poblacions de l’Aragó i de Sòria. L’alcalde d’Arenys va afegir que «l’ajuntament és propietari de només el 20 per cent del monte». Per tant, este projecte, i per abastar el màxim de terme possible, ha d’unir el màxim de propietaris possibles. Una vegada constituïda esta associació, la intenció és que «de la mà d’empreses transformadores de la fusta, puguem fer projectes de tala», destinant esta massa forestal bé a la biomassa, bé a la venda directa de fusta. Cortés va reconèixer que «el pinar està molt brut. Hi ha un perill real», i sigue per un descuit humà, per l’ús de maquinària o directament per una tempesta elèctrica, «en dos hores podríem perdre una quarta part del terme municipal». L’alcalde de la població va apuntar que són sobretot els sectors oest i sud els que més preocupen, allí on Arenys trenque terme amb Lledó, Queretes i Calaceit.

La primavera passada, en un dels episodis de sequera més agressius que ha patit el Matarranya en les últimes dècades, un incendi que es va declarar al terme municipal de Lledó va encendre totes les alarmes. De fet, veïns d’Arenys que viuen en masos aïllats van ser desallotjats per precaució. El 20 de juliol de l’any 2017, Arenys de Lledó va patir l’incendi forestal més important dels últims anys. Va ser precisament a este sector de terme. Des de llavors, la situació als pinars no ha anat a millor. «Tots els mals que va provocar primer la Glòria i després la Filomena continuen al pinar. Aquí vam patir una destrossa de massa forestal important». Per tant, a través d’esta societat, creuen que podran optar i canalitzar certes línies d’ajuda i de subvenció destinades precisament a esta funció: la prevenció i la neteja del pinar. Cortés va remarcar que «des de l’ajuntament hem fent alguna iniciativa de neteja, però és mínima perquè els recursos que tenim són mínims. S’ha treballat en vies públiques, en la neteja de les vores del camí i alguna zona concreta de monte públic. Però és anecdòtic si ho comparem amb el problema que tenim», va tancar l’alcalde.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans