Per ‘Santa Llúcia, un pas de puça’: el punt d’inici de les Tretzenades
El Matarranya conserve una fórmula molt particular de pronosticar quin temps farà al llarg dels pròxims mesos
«Per Santa Llúcia, un pas de puça». La tradició oral justifique que a partir del 13 de desembre el dia comence a créixer. Això no és del tot cert. Tot i que el sol es pon una mica més tard que els dies precedents, l’eixida encara es demore una mica. Per tant, encara haurem d’esperar uns dies per a assegurar que, efectivament, el dia va en augment. Al marge d’esta apreciació, el 13 de desembre és un dia significatiu per al Matarranya. Concretament, per a la predicció meteorològica. Avui comencen les Tretzenades, una fórmula ancestral de predir el temps que farà al llarg de l’any i que encara continue vigent al nostre territori. Les Tretzenades, o tretze anades i tretze tornades, es fa d’una manera molt senzilla. Cada dia correspon a un mes de l’any. Santa Llúcia, el 13 de desembre, represente el gener. El dia 14 de desembre serà el febrer. El dia 15 de desembre, març… I així progressivament. El 24 de desembre, la vespra de Nadal, correspon al mes de desembre. I quan arribe el Nadal, les Tretzenades s’interpreten a la inversa. En algunes poblacions, el 25 de desembre pare i no sume. En altres municipis, sí que val. La qüestió és que en aquells municipis que descansen per Nadal, el 26 de desembre correspon a desembre. El 27 de desembre serà novembre. El dia 28 serà octubre… Fins que arribem al 6 de gener, Dia de Reixos, que li correspon el mes de gener que estem vivint. Una vegada apuntat el temps que farà a les Tretzenades, tant les que van de cara com les que van de cul, compararem i sabrem el pronòstic del temps predominant de cada mes de l’any al que ens trobem. La teoria és molt simple. I ara, t’aventures a fer un pronòstic meteorològic del 2025?
Víctor Vidal és ambientòleg i agricultor de la Portellada. «Avui comencen les Tretzenades, una manera de predir el temps molt arrelada al Matarranya i a altres territoris pròxims. Avui estaríem a gener. Fa fresca; està emboirat; tenim una mica d’aire». En definitiva, «temps d’hivern humit, que és el que ens interesse». El pronòstic de 2024, un any que està a punt d’acabar, preveia una situació meteorològica complexa i prou seca. «L’any passat, al desembre, estàvem en plena campanya d’olives i no hi havia gens de fang i humitat al bancal, ni se l’esperava». De fet, «a les anades no va caure ni una gota». A les tornades «va caure alguna cosa», però en línies generals les Tretzenades van ser molt seques i molt constants. «No van portar rastre». El sector «esperàvem que s’equivocaren, però no es van equivocar», explique Vidal. Enguany, les Tretzenades han començat d’una altra forma i, de moment, pronostiquen un inici de 2025 humit i fred. En línies generals, i com recorde Víctor Vidal, estem en un moment de l’any en el que els dies són molt canviants, i d’aquí el possible origen de les Tretzenades. Des d’avui, i fins al 6 de gener, haurem d’apuntar en un calendari quin temps fa a primera hora de matí i abans que marxe el sol. I les anades les haurem de comparar en les tornades. Per exemple, si el Dia de Reixos és fred i humit com està sent el 13 de desembre, durant el mes de gener de 2025 predominaran els dies humits i freds. A banda de les Tretzenades, alguns veïns del territori estudien la predicció del temps que farà amb la ploma de les canyes, com també amb clofos de ceba i sal que es posen a serena durant l’última lluna de l’any.
De rituals ancestrals per a pronosticar el temps que farà n’hi ha uns quants. Curiós o no, alguns territoris de la península ibèrica tenen mètodes molt pareguts a les Tretzenades, com per exemple les Cabañuelas que ha popularitzat Jorge Rey, i que es fan per a l’agost. Alguns països de centre Europa, com Hongria, també tenen fórmules similars a les Tretzenades. Encertaran? S’equivocaran? Ja ho veurem. Ara per ara, i fins al dia 6, tenim l’obligació d’anotar el temps que farà. D’avui, Santa Llúcia, al dia 24 de desembre, les Tretzenades van de cara. I del 26 de desembre als Reixos aniran de cul.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Víctor Vidal, ambientòleg i agricultor de la Portellada, sobre les Tretzenades: