Logotips d'organismes oficials

Diputació amplie les accions per a la prevenció del suïcidi entre el públic adolescent

Amb la col·laboració de 'Psicara', s'estan impulsant sessions per totes les comarques dirigides a les famílies amb fills de 10 a 18 anys

D'esquerra a dreta, la diputada Beatriz Redón i el director de Psicara, Javier Ibáñez. Foto: DPT

La Diputació Provincial continue treballant en la prevenció de la conducta suïcida entre adolescents i jóvens amb dos nous tallers impulsats des de l’àrea de Benestar Social, aprofitant les Festes de Nadal com a moment idoni per a fomentar la connexió entre les famílies i per detectar possibles senyals d’alarma. En col·laboració amb Psicara, especialistes en atenció psicològica que treballen a la província, han impulsat les sessions Reconecta con tu hijo/a esta Navidad per totes les comarques, dirigides principalment a famílies de jóvens de 10 a 18 anys i a les AMPES i AMYPAS d’Educació Secundària, per a treballar l’enllaç i les interaccions positives i fomentar la connectivitat com a element protector. Esta actuació es veurà complementada a través de Hablemos. ¿Cómo prevenir la conducta suicida?, un taller adreçat a famílies i obert a tota la població en general, on s’abordaran de manera més específica ferramentes de prevenció de la conducta suïcida i que tindrà la seua extensió en mitjans de comunicació i xarxes socials, on els psicòlegs de ‘Psicara’ aportaran les claus per a la prevenció amb la intenció de donar la major difusió possible a estes recomanacions.

D’esta manera, s’amplie el públic receptor d’informació i de formació per a la prevenció del suïcidi que impulse la Diputació. «Ens ha paregut important tocar un altre pilar fonamental per als adolescents, que és l’àmbit familiar», on «moltes vegades els pares i les mares no tenim les ferramentes necessàries per a detectar o entendre que alguns comportaments dels nostres fills i filles no són els normals, que la seua tristesa no és l’habitual o no és normal a la seua edat… Estos petits senyals que, de vegades, no som capaços d’interpretar», va manifestar Beatriz Redón, diputada delegada de Benestar Social. A la vegada, Redón va entendre que «hem volgut centrar la campanya a l’època del Nadal perquè ens pareix que, tenint en consideració les particularitats de la nostra província, és una època de retrobament dels adolescents amb el seu àmbit més pròxim, com en el cas de molts estudiants que tornen i és moment de molta relació familiar que permet avaluar comportaments no adients. Volem donar les ferramentes als pares i les mares», va afegir. La diputada va valorar com a «insuportables» les xifres que es coneixen de suïcidis, advocant per la implicació de totes les institucions per a lluitar contra esta situació.

Javier Ibáñez, psicòleg i gerent de Psicara, va concretar que al país s’acaben patint 11 suïcidis al dia i una d’estes persones és un jove. Ibáñez va afegir que la prevenció de la conducta suïcida és responsabilitat de tots i per això és vital dur a terme accions de prevenció. Pel que fa al grup d’adolescents i jóvens, va concretar que «l’adolescència és un període vital» en el que canvie el rol entre pares i fills. «Venim de la infància, on per als nostres fills som protagonistes de la seua història», i a l’adolescència «passem a ser un personatge més secundari. Com a pares i mares, això genere cert malestar i apareixen certs conflictes. El nombre d’interaccions conflictives augmente, i al final pareix que els jóvens associen que la interacció amb el pare i la mare és un avorriment. Una manera de reconnectar és intentar augmentar les interaccions positives. La idea és que a les sessions donarem activitats, també per fer a casa, perquè este balanç entre interaccions positives i negatives es pugue veure compensat». Els tallers han començat este dilluns amb visites a l’institut Pablo Serrano d’Andorra i la Salle de Terol, però continuaran fins que acabe l’any en un calendari que s’anirà detallant de manera progressiva.

REDACCIÓ
Mitjans