Logotips d'organismes oficials

DPT i Subdelegació presenten ‘Pioneras 2025’, el calendari sobre terolenques que abanderen la igualtat

Enguany s'han editat exemplars en dos formats. El calendari es farà arribar a escoles i ajuntaments de tota la província, i a través d'una guia s'incorpore material per a treballar la igualtat dins de les aules

Institucions, artistes i protagonistes de 'Pioneras 2025', durant la presentació del calendari. Foto: DPT

A pocs dies perquè acabe l’any, la Diputació Provincial i la Subdelegació del Govern han presentat el calendari Pioneras 2025. Es tracte de la quarta entrega d’un projecte que treballe per la igualtat, i en el que apareixen 12 dones de Terol que han trencat barreres de gènere. A diferència dels calendaris d’anys precedents, però, en esta ocasió no tenim cap pionera del Matarranya. Al calendari de 2022 va sortir la periodista Annabel Roda. En el de l’any 2023 es va fer menció a la soprano Elvira de Hidalgo. I la proposta de 2024 va pensar en l’àrbitra i jugadora de futbol Rocío Zapater. La presentació oficial del calendari ‘Pioneras 2025’ es va viure el dijous i va comptar amb la presència d’algunes de les veïnes de la província que formen part de la proposta. Un acte que va estar presidit per la diputada delegada del servei d’Igualtat, Beatriz Redón, així com per la cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona de la Subdelegació del Govern, Belén Fuertes. A la presentació també van intervindre Elena Castillo, il·lustradora del calendari, i Guada Caulín, la responsable de la guia didàctica. El calendari també incorpore poemes de Bea Royuela.

En relació al projecte, Beatriz Redón va explicar que enguany el calendari s’ha imprès en dos formats diferents, i una de les novetats és que se’n farà arribar un exemplar a tots els consistoris de la província. Seguint la línia originària, el calendari s’enviarà als ‘coles’ del territori. I és que este calendari «és una ferramenta didàctica per al professorat de primària» a través de la qual es treballe «la igualtat de gènere», amb l’objectiu de «posar en valor i visibilitzar el paper de la dona a la nostra província». Des de la Subdelegació del Govern, Belén Fuertes va manifestar que la difusió que ha tingut este projecte va més enllà de les escoles. «Ha arribat al Centre Penitenciari de Terol, on sabem que els interns treballen el calendari i preparen una exposició pròpia que decore el passadís d’un dels edificis on es fan les visites». Un calendari que també a transcendit en el món rural, perquè a Camañas, i inspirant-se en il·lustracions d’edicions precedents, «van decidir pintar la fatxada de l’escola amb dones». A la nostra comarca, el calendari de ‘Pioneras’ ha arribat en format d’exposició a Calaceit i Vall-de-roures, i en versió conversa a la biblioteca de Pena-roja.

Pel que fa a l’edició 2025, el calendari està format per un total de dotze pioneres. Al gener apareix l’acadèmica i música Nuria Gañet Benavente, des d’Alcanyís. El febrer el protagonitze la científica Rebeca Sanz Pamplona, des d’Urrea de Gaen. El març està dedicat a la picapedrera i tallista Concor Armengod Ortín, de Villarluengo. La veterinària i acròbata de teles María Resa Collados, des de Bello, apareix a l’abril; mentre que el mes de maig va dedicat a Teresa de Jesús Toquero Vicente, primera dona militar. El mes de juny, i des d’Alcanyís, està centrat en María González Suazo, copropietària d’un obrador de pa. El juliol és per a la gimnasta d’Utrilles Alba Bautista Cañas; mentre que agost és per a l’escaladora de Cantavella Ángela Altaba Tena. El mes de setembre va dedicat a María Redón Pérez com a truficultora; i l’octubre és per a la mestra d’educació especial Laura Villa Pobo, nascuda a Cella. El mes de novembre és un homenatge pòstum dedicat a la pionera en arqueologia Purificación Atrián Jordán. I el desembre recau en Ester Salas Garcés, de Fuentes Claras.

REDACCIÓ / R. LOMBARTE
Mitjans