Logotips d'organismes oficials

Bona acollida del programa de prevenció del suïcidi al Matarranya

Des de la Diputació Provincial de Terol, Psicara Psicologia ha impartit dos xerrades ‘Reconnecta amb el teu fill’ i ‘Parlem Com prevenir la conducta suïcida?’. Totes dos dirigides a famílies i persones interessades.

Video Thumbnail
El Matarranya acull unes conferències per a connectar amb els adolescents i previndre el suïcidi
Vall-de-roures i la Freixneda van acollir dos xerrades impartides per dos psicòlegs de Psicara. Estes xerrades anaven dirigides a famílies amb fills de 10 a 18 anys, així com a qualsevol persona que pogués estar interessada. La primera d'elles va ser ‘Reconnecta amb el teu fill’ i s'hi van tractar t

Vall-de-roures i la Freixneda van acollir dos xerrades impartides per dos psicòlegs de Psicara. Estes xerrades anaven dirigides a famílies amb fills de 10 a 18 anys, així com a qualsevol persona que pogués estar interessada. La primera d’elles va ser ‘Reconnecta amb el teu fill’ i s’hi van tractar temes com els secrets en l’adolescència, la importància del vincle, o com actuar per a fomentar les interaccions positives. A més es van oferir diferents ferramentes de comunicació amb els fills. Noelia Ferrer és psicòloga de Piscara i explicà que “es donen pautes perquè els pares puguen arribar a entendre millor als seus fills. Parlem primer de l’adolescència, què és i què implica. Després anem al vincle i les emocions, i com afavorir-lo. I acabem parlant de comunicació”. Tot això a través de la criança en positiu, així ho afirma Ferrer, “al final, els límits són necessaris, però límits acompanyats d’afecte, de bon rotllo, de moments de gaudi, des de la connexió. Això és perquè al final, “ells, com a adolescents, necessiten límits; però també necessiten un reforç, que se’ls entenga, que puguem parlar, que puguem compartir espais.”

Des de Piscara ens ofereixen unes petites claus, com per exemple que “un canvi provoca un altre canvi. Tot el que nosaltres puguem canviar, o encara que siguen coses molt petites, afavorirà que ells també facen un canvi, que és el que realment busquem”. En el taller també s’han enfocat en què “primer em regule jo, i després veuré com està el menor o què necessita”. La psicòloga afirma que és molt important que “primer m’escolte un moment a mi mateixa, agafe aire, veig si puc abordar la conversa i ja vaig amb ell”.

Xerrada sobre la prevenció del suïcidi
D’altra banda, també s’ha impartit la xerrada ‘Parlem Com prevenir la conducta suïcida?’ en la qual s’han tractat temes com els falsos mites o els senyals d’alarma. Com per exemple, “quan hi ha un canvi d’hàbits, deixa de sortir o de sobte comença a consumir moltes drogues, molt d’alcohol, i si hi ha canvis en la seua manera de funcionar, sobretot l’aïllament social”. També cal estar alerta a les xarxes socials, que són una eina important, i “veure si està pujant un contingut una mica peculiar, que no sol pujar o amb unes etiquetes diferents”. I estar atents a “quins canvis hi ha o si verbalitza coses com ‘la vida no té sentit’ o ‘no hi ha res que em motive’, frases que mostren molta desesperança o molt sentiment de solitud”. Ferrer afirma que molts pares no tenen accés a les xarxes socials dels seus fills, per això és important tindre “una xarxa de suport, els seus amics”, familiars o altres persones pròximes que tinguen accés a este contingut, perquè “si veuen una cosa cridanera avisaran a un adult, avisaran a un familiar, o a un professor, per això és tan important, fomentar una xarxa sana.”

A més, s’ha lliurat als assistents una sessió dissenyada per a desenvolupar a casa, així com un dossier de materials. Tots dos tallers han estat organitzats per la Diputació Provincial de Terol. De fet, la diputada delegada dels serveis de Benestar Social, Beatriz Redón, afirma que “estem molt satisfets amb l’acolliment que ha tingut esta activitat. Crec que hem aconseguit l’objectiu que era fomentar la connexió entre els adolescents i els seus pares i mares, i que els serveixi per a millorar el seu benestar emocional. Considere que ha tingut un molt bon acolliment, amb una gran afluència de famílies interessades i que han participat, que ens han retornat un feedback molt positiu sobre el taller, i creiem que ha estat de gran utilitat”.

Noves sessions sobre sexualitat
El departament de Joventut de la Comarca del Matarranya i Acció Social, sota el finançament del Pacte d’Estat, organitzat una nova xerrada, en esta ocasió sobre educació afectivosexual tant per a l’alumnat de l’IES Matarranya, com per a les famílies. La sessió se celebrarà el dia 27 de gener, a l’IES Matarranya, a les 17.30 hores.

La xerrada anirà a càrrec de Psicara Psicología, i té com a objectiu ajudar els pares/tutors en la tasca d’educar en matèria afectiu sexual i dotar-los d’eines davant de situacions que puguin sorgir amb els fills. Les preguntes que es plantejaran al llarg d’esta jornada són: Què saben els nostres fills i filles? Com ​​ajudo el meu fill/a a desenvolupar models no violents de relacions fectivosexuals?, entre altres qüestions que puguin plantejar les famílies.

ISABEL APARICIO / REDACCIÓN
Mitjans