Logotips d'organismes oficials

Valljunquera i Massalió registren les seues cases al mapa de records

El projecte busca coneixer les problemàtiques de cada habitatge i ajudar a posar-los en venda o lloguer

Deu pobles terolencs formen part d'este projecte de recuperació d'habitatges. Foto: NDM

Sota el lema ‘Obrir cases, repoblar Terol, treballa el projecte de Mapa de records. Una iniciativa que pretén investigar de manera qualitativa la qüestió de l’habitatge al medi rural de Terol, i de l’altra, provar noves metodologies per evitar que moltes cases tancades acaben a llarg termini derruïdes i puguen omplir-se de vida. Dos pobles del Matarranya s’han sumat a la iniciativa: Massalió i Valljunquera. Des de l’Ajuntament de Valljunquera estan promovent la participació en el ‘mapa de records’ de les cases i els edificis de la localitat. En este cas, l’actuació la duu a terme l’empresa ‘Reviviendo‘, gràcies a un conveni amb el grup d’acció local Omezyma.

Este mapa de records té com a finalitat “buscar, cas a cas, quines són les dificultats i les problemàtiques reals d’estes cases en propietat”, per les quals “no les trauen a la venda o lloguer”, comenta l’alcaldessa de Valljunquera, Susana Traver. D’esta manera, es pot saber si és “per sentiments arrelats cap a l’habitatge, si és per no tindre les infraestructures necessàries o fins i tot si és herència de 8 famílies diferents”. Un cop es tinga el coneixement de cada cas, s’ajudarà a posar a la venda o lloguer estes propietats.

D’altra banda, el projecte serveix a més “per a atraure nous pobladors” i que tant a ells com “els jóvens que vulguen emancipar-se”, se’ls puga explicar quina és la nostra història, d’on venim i explicar-los què va passar al llarg de tantíssims anys”. En definitiva, “continuar recordant els nostres racons i cases”.

Este projecte, que es pot consultar al web https://losabestu.terueldesarrolla.es/, ha arrencat amb 10 pobles aragonesos, però les conclusions que n’extreguen les volen extrapolar a la resta de municipis de la comunitat. En resum, es tracta de preservar la memòria històrica i cultural dels pobles. I amb esta recopilació d’informació sobre l’evolució dels habitatges a través del mapa del records, la investigació quantitativa i altres observacions, es buscaran solucions d’habitatge que s’adapten molt millor als nostres pobles i a les persones que els formen, i que la manca d’habitatge no sigui un fre per a la repoblació.

ISABEL APARICIO
Mitjans