El projecte LIFE Chandelier pretén crear ‘combustible verd’ a partir dels residus ramaders
Una iniciativa finançada per la Unió Europea que busca a més, optimitzar la producció de biogàs de la planta de Vall-de-roures
En el marc de la jornada d’innovació i estratègies d’economia circular, es va presentar el projecte europeu Life Chandelier. El qual pretén optimitzar la producció de biogàs en la planta de Vall-de-roures, així com crear-lo amb una alta qualitat a partir de residus agroalimentaris i subproductes vegetals d’origen agrari i ramader. Un altre dels objectius d’este projecte, és generar biometà que servirà per a donar suport als vehicles del Grupo Arcoiris. Estes jornades, que van tindre lloc a la seu comarcal, han servit com a plataforma per a explorar com la bioeconomia circular està redefinint l’agroindústria a Aragó, transformant els residus en recursos valuosos i promovent l’eficiència ambiental. Hi van participar Aragon Food Nutrition Clúster, Genia Bioenergy, Grupo Arcoiris i CITA Terol amb diferents ponències. Un matí, en la qual, Manuel Esteve, president de Grupo Arcoiris, va presentar el cas d’èxit de GUCO, en la gestió sostenible de residus en el sector ramader.
La finalitat d’este projecte és millorar l’eficiència de la planta així com produir biogàs de forma més sostenible. Ana Fernández és responsable coordinadora de projectes d’R+D+I en Genia Bionery dins del departament de tecnologia, i explicava els objectius del projecte Live Chandelier: “fer unes demostracions dins de la planta que ja existeix, la de Vall-de-roures, en producció de biogàs” destacant que es focalitzen a “produir biogàs de manera eficient, a partir de residus agroalimentaris, combinats amb residus lignocelulósicos”, és a dir, residus com a palla, restes de fusta o peles de cereals, entre altres. El que es busca és augmentar la circularitat d’estos residus dins del projecte d’economia circular. Un altre objectiu és “produir o validar l’ús de biometà, per a ús en este cas en vehicles, en una flota de camions d’aquí, de GUCO”.
El projecte no sols té un enfocament mediambiental, sinó també econòmic i social. César Casanovas, responsable de desenvolupament de Genia Bioenergy a Catalunya i Aragó, afirma que es busca “validar la sostenibilitat econòmica” a més “que estos projectes siguen sostenibles, tan tècnica, social, econòmica, com mediambientalment”. D’altra banda, es planteja la creació d’una comunitat energètica a la comarca i a l’Aragó, la qual cosa permetrà als agricultors accedir a recursos i tecnologies més sostenibles i rendibles. “Després d’estos tres anys de validació de l’ús del biogàs i del biometà per a vehicles”, es pretén traçar “una comunitat energètica sostenible en l’àrea de la comarca del Matarranya i d’Aragó en general”, comenta Fernández.
Passat este període de tres anys, durant els quals es pretén també “realitzar una recerca sobre el digestato”, és a dir, el compost del biogàs que es produeix en la planta de Vall-de-roures, estudiaran els usos d’este digestato com a fertilitzant, contribuint a la restauració i millora dels sòls agrícoles. ”Per a la restauració del sòl agrícola i l’aplicació que pot tindre a la planta”. Sobre este tema, Casanovas afegia que “a més del possible aprofitament d’este subproducte, com a fertilitzant, també serà de proximitat, per la qual cosa es redueixen costos logístics, a més de la qualitat que puga tenir el mateix material”, ja que “s’intenta que la sostenibilitat econòmica de la planta també repercutisca en la sostenibilitat econòmica de l’entorn”.
El projecte, Life Chandelier, està finançat amb fons europeus amb una inversió de 3,9 milions d’euros en tres anys. Aragon Food Nutrition Clúster i Genia Bioenergy, ho coordinen, i compta amb la col·laboració del CITA Aragó, i Grupo Arcoiris.