Javier Rincón: “Arcoiris és una cooperativa de referència quant a implantació en el territori i creació d’ocupació”
El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació ha visitat les instal·lacions del Grup

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació, Javier Rincón, va visitar la setmana passada les instal·lacions del Grup Arcoiris. Va estar acompanyat de les directores generals de Qualitat i Seguretat Alimentària i d’Innovació i Promoció Alimentària, Aitziber Lanza i Amparo Cuéllar respectivament. En la seua visita es va reunir a les oficines amb els directius i va conèixer les noves instal·lacions de la fàbrica de pinsos i de la planta de biogàs ubicades a Vall-de-roures.
Durant la seua visita, Rincón va posar en valor la “decidida i sòlida aposta pel territori d’un grup empresarial que compta amb presència en fins a quatre províncies del nostre país i que és capaç de generar més de 700 ocupacions, 500 d’ells en la mateixa comarca del Matarranya”.
El president del Grup, Manolo Esteve, va destacar els tres projectes que tenen entre mans, l’ampliació del matadero i la seua homologació de l’oví per a l’exportació a la Xina, la planta de biogàs per la seua importància per a “reduir al mínim l’impacte de la ganaderia al territori” i la futura residència de gent gran que comptarà amb “90 places i generarà 40 llocs de treball”.
El conseller d’Agricultura va incidir en la importància del model cooperatiu, que en el cas del sector agroalimentari a Aragó compta amb unes 160 cooperatives i que aglutina a més de 52.000 persones entre treballadors i socis i que en 2023 van facturar una mica més de mil milions d’euros. Un model que el Govern d’Aragó ha volgut secundar enguany amb una línia d’ajudes de 850.000 euros en una iniciativa pionera que permet el refinançament del deute i que és pròxima a la seua resolució.
La fàbrica de Pinsos, Serveis i Integració de porcí i aus del Grup Arcoiris té una producció de 178.000 tones de pinsos compostos a l’any. Compta amb 20.000 gorrines reproductores i 408.000 porcs d’engreix integrats, als quals cal afegir 66.000 porcs dels seus socis. A més, comercialitzen 2,9 milions de pollastres de la seua integració. Té fàbriques a Vall-de-roures (Terol) i Fuentes Calientes (Terol). Té una plantilla d’uns 90 treballadors i factura 117,5 milions d’euros.
La planta de tractament de purins de Val-de-roures és propietat de l’Institut Aragonés de l’Aigua i gestionada mitjançant concessió al grup empresarial Arcoiris, està produint ja biogàs. El Govern d’Aragó va invertir en el seu moment en estes instal·lacions més de 7 milions de fons públics i el grup Arcoiris va destinar uns altres 2 milions d’euros.
Registre d’Explotacions Ramaderes
El conseller va al·ludir a la publicació el passat dimarts en el BOA l’actualització del Registre d’Explotacions Ramaderes, que ha suposat l’eliminació de quasi 1.200 explotacions que estaven en situació d’inactivitat. Al Matarranya se’n han comptabilitzat unes 70.
“Això ens facilita a més d’un panorama real i actualitzat del mapa d’explotacions ramaderes d’Aragó, la possibilitat que es puguen implantar noves granges en zones que podien estar obstaculitzades per esta mena d’explotacions que, en alguns casos estaven esta situació d’inactivitat des de fa dècades”, ha assenyalat Rincón. Per la seua banda, Manolo Esteve va afegir que esta l’eliminació permetrà tindre un mapa actualitzat pel que fa a les distàncies entre granges i la càrrega ganadera del territori.
M. J. / REDACCIÓ