La bioseguretat i les normatives de benestar centren les Jornades Porcines
Un centenar de professionals del sector van assistir a una trobada que se celebre des de fa 22 edicions a la Marededéu de la Font de Pena-roja

El santuari de la Marededéu de la Font de Pena-roja ha albergat una nova edició de les Jornades Porcines que impulse el Grupo Arcoiris. Un cicle de xarrades que acumule 22 edicions i que enguany s’han concentrat en un únic dia, versant especialment en la bioseguretat, l’eficiència reproductiva i les normatives de benestar animal, aspectes que estan a l’ordre del dia del sector ramader del territori. Les jornades es van viure durant la tarde del 22 d’abril, i a les conferències va assistir un centenar de persones, procedents sobretot del Matarranya i de les comarques veïnes dels Ports i el Baix Aragó. Les xarrades, que van ser impartides per Carlos Casanovas, Jordi Baliellas, Enric Marco i Arturo Hernangómez, van ser registrades en viu i es podien seguir en rigorós directe via streaming. Durant les jornades també es va reflexionar sobre el problema del relleu generacional, una realitat que implique molts sectors del Matarranya i del que no escape el sector primari.
Des del Grup de Sanejament Porcí (GSP) Lleida, l’expert Jordi Baliellas va parlar sobre prevenció, bioseguretat i el PRRS, fent especial menció a la virulència de la soca Rosalia. Al respecte, Baliellas va reincidir en la importància de la bioseguretat, perquè «avui dia seria catastròfic per al sector porcí que ens entrés alguna malaltia que no tenim, com ara la Pesta Porcina Africana o la Febra Aftosa. I per a evitar que entren estes malalties, el més important és tenir un bon nivell de bioseguretat de granja, de regió i de país». De fet, Baliellas va considerar que «hem de treballar de manera conjunta el sector productiu i l’administració. Qui dissenye el programa de control o de monitoratge de tot allò que portem d’altres països és l’administració. Però ha d’haver-hi una part de voluntarietat del sector, d’intentar no caure amb les temptacions de determinades zones o d’ofertes perquè ho podem pagar tots molt car». Baliellas va reiterar que amb una bona bioseguretat «és més fàcil biocontenir els problemes».
El sector porcí té molt assimilada la bioseguretat, però «aplicar-ho a la pràctica coste més. Perquè si hi ha 20 mesures de bioseguretat, la tendència és prioritzar amb 3 o 4. A vegades no es prioritzen les més importants, i en algunes malalties seran més importants alguns aspectes que uns altres». Jordi Baliellas va entendre, per tant, que «hem de seguir millorant i arribar al màxim nombre de granges TOP pel que fa a bioseguretat». L’entrada de la soca Rosalia a partir de l’any 2020 va suposar un gran repte per al sector porcí espanyol. Baliellas va manifestar que «estem en una situació estable» pel que fa a incidència en mares. Però per arribar als nivells productius que teníem abans de l’arribada de soques com la Rosalia, «trigarem quatre o cinc anys, anant bé». Baliellas va explicar que «la majoria d’empreses i granges del sector estan intentant adaptar sistemes, com ara el maneig a bandes de cinc setmanes, que és un sistema que ajude a mitigar els efectes negatius».
Molta resposta de públic
Des de l’organització de les jornades, Sonia Traver, que és veterinària a Arcoiris i la responsable de genètica de la companyia, va considerar que la proposta «va molt bé. Enguany hem canviat el format, passant de dos dies a un». Unes jornades tècniques dirigides als professionals del sector i que han parlat molt de bioseguretat. Al respecte, Traver va recordar que «el porc està molt car per una qüestió sanitària. Falte producció d’animals» a conseqüència de «problemes de malalties», una qüestió que «inquiete els ramaders i hem decidit tractar». Paral·lelament, «també hem parlat de com evitar estos problemes, millorant la bioseguretat i fer front a les patologies». En bioseguretat, «un més un no són dos». Però el que està clar és que la prevenció de la granja és vital. «Aquella granja que no controle res, ni les entrades d’animals, que entre gent a l’explotació, que no té ben delimitat el perímetre o entren els camions a descarregar… té un percentatge de molt més alt que aquella que ho té tot controlat».
Aquí podeu escoltar l’entrevista que li hem fet a Sonia Traver, veterinària del Grupo Arcoiris i responsable de genètica de la companyia, sobre la celebració de les Jornades Porcines a la Marededéu de la Font de Pena-roja:
Aquí podeu escoltar l’entrevista que li hem fet a Jordi Baliellas, del Grup de Sanejament Porcí de Lleida, sobre la celebració de les Jornades Porcines a la Marededéu de la Font de Pena-roja: