Logotips d'organismes oficials

Torredarques vol actuar al pont medieval per a corregir el «mal de la pedra»

L'ajuntament ha identificat alguns punts crítics que caldria resoldre per a evitar el col·lapse del pont. Durant esta setmana han començat també les obres de l'església de Sant Bernat

El pont de Torredarques té "el mal de la pedra", una realitat que volen resoldre ben prompte. Foto: NDM

El pont medieval és segurament un dels elements més icònics de Torredarques. I precisament de cara a la seua preservació i posada en valor, l’ajuntament està elaborant una memòria per a restaurar-lo. De fet, des de Torredarques no amaguen certa preocupació per l’estat del pont, amb risc de col·lapse. El motiu, el «mal de pedra» que han identificat en alguns carreus que formen l’únic ull del pont, i al qual caldria buscar algun remei. Fa uns mesos, aprofitant el FITE de la Comarca del Matarranya que s’ha executat pels 18 municipis del territori, Torredarques va destinar la inversió en l’adequació de l’entorn i en la il·luminació del pont medieval. En futures actuacions, el consistori també va anunciar la intenció de recuperar la font vella, que té un particular mecanisme i s’oculte davall del pont. Va ser precisament durant este estudi quan van identificar els problemes del «mal de la pedra» que afecten la construcció, una erosió en excés de la roca de gres que apareix també en altres edificis monumentals de Torredarques, com per exemple l’església parroquial de Sant Bernat, la qual s’està restaurant ara.

Luis Lasmarías és l’alcalde de Torredarques, i va detallar que al pont medieval «tenim el mal de pedra», d’aquí que seria molt important «aconseguir alguna ajuda procedent de Diputació o de Patrimoni del Govern d’Aragó per a restaurar-lo». L’alcalde va apuntar que «des de l’ajuntament sempre hem tingut l’opinió de que cal cuidar el patrimoni», i s’han fixat un temps prudencial de dos o tres anys per a actuar al pont. «És la icona de Torredarques. I ens preocupe perquè podria caure». De fet, el tècnic municipal s’està encarregant de la redacció d’una memòria valorada en uns 35.000 euros, a través de la qual es vol consolidar l’estructura i també donar-li un rentat de cara a la font vella, recuperant la seua funcionalitat i incorporant-li il·luminació interna. La font en qüestió s’amague davall del pont medieval i encara manté la sénia i el mecanisme per a l’extracció d’aigua. Abans que arribés l’aigua corrent per les cases, els veïns de la vila anaven a buscar l’aigua a esta font. Al mateix temps, des del consistori estan iniciant els tràmits perquè el pont medieval, així com altres monuments històrics, obtinguen la catalogació de béns d’interès local.

Actuació a l’església
Lasmarías també es va referir a l’església parroquial, on en estos moments s’està impulsant una restauració significativa. «Fa anys que no se li feia cap manteniment al temple. Teníem algunes humitats. I gràcies al conveni entre l’Arquebisbat, la Diputació i Ibercaja, on també hi participe l’ajuntament, procedirem a resoldre les humitats i les filtracions de la teulada», va recordar l’alcalde de Torredarques. Sobre esta intervenció, Luis Lasmarías va recordar que «en estos moments s’estan retirant els pedrissos» que descansen davant la fatxada, a la plaça major. «Farem una càmera perquè respire la pedra de la base de l’església i del frontal de la fatxada», per on pugen humitats. A continuació, es tornaran a posar les rajoles i els pedrissos retirats per a fer la intervenció. Dins d’esta intervenció, també està previst «lluir part de la fatxada principal, tapar l’esquerda que es veu al campar i actuar a la sagristia». Fa uns anys, i en una restauració precedent, se va procedir a la revisió de les teulades i fer l’interior de Sant Bernat.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Luis Lasmarías, alcalde de Torredarques, sobre les obres que han començat a l’església de Sant Bernat, així com el projecte de restauració del pont medieval:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans