Logotips d'organismes oficials

Ramon Mur: «És imprescindible que hi haja mitjans de comunicació en català al nostre territori»

Entrevistem el periodista i escriptor natural de Bellmunt del Mesquí, qui serà reconegut amb el Premi Franja 2024. L'entrega de la distinció es viurà el pròxim 26 de juliol a Calaceit

El periodista i escriptor Ramon Mur, natural de Bellmunt, serà distingit amb el 'Premi Franja 2024'. Foto: NDM

L’acte d’entrega del Premi Franja 2024 se celebrarà el dissabte 26 de juliol a Calaceit. Així ho ha anunciat l’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA) en nom d’Iniciativa Cultural de la Franja. Una distinció que recaurà, tal com vam publicar farà uns mesos, en la figura del periodista Ramon Mur. La concessió del Premi Franja ‘Cultura i Territori’ reconeix la contribució excepcional de Ramon Mur Gimeno a la promoció i a la defensa de la llengua i cultura autòctones de la Franja en diferents àmbits culturals i comunicatius. Al llarg de la seua trajectòria professional, Mur ha destacat per la seua implicació en la normalització del català a la premsa aragonesa. Va ser director del diari La Comarca, on durant la seua etapa va impulsar la creació de la columna Viles i Gents, escrita en català i encara avui vigent. Posteriorment, va facilitar una altra columna al Diario de Teruel anomenada Lo Cresol, així com la secció de la revista Compromiso y Cultura titulada Dins del Bergantes, Matarranya i Mesquí. Aprofitant esta distinció, matarranya.media ha entrevistat el periodista Ramon Mur, natural de Bellmunt del Mesquí.

Durant esta entrevista, Mur no va amagar la il·lusió de recollir esta distinció, que se li ha concedit pel seu treball incansable de dignificar la llengua catalana i donar-li espai dins dels mitjans de comunicació aragonesos. De fet, el periodista va manifestar que «és tan important l’ensenyament del català a les escoles com tindre informació diària en català. En estes viles nostres ha d’haver-hi informació en català de veritat, i no només parlant de cultura i de l’evolució de la llengua. Necessitem informació de veritat i publicitat en català. És imprescindible que hi haja mitjans de comunicació en català al nostre territori. Me pareix decisiu». A través de la ràdio i la llengua oral, tal com ha pogut demostrar matarranya.media en estos 15 anys de trajectòria, és relativament fàcil. També a través dels mitjans audiovisuals. La realitat es complique amb la llengua escrita. «La majoria som analfabets en la nostra llengua, i molts escriuen com parlen i es fan uns disbarats terribles». D’aquí que Ramon Mur va insistir en la necessitat de tindre informació en la nostra llengua. «El dia que tinguem un mitjà a la Franja d’informació diària i publicitat en català, canviarà completament tot».

Amb Ramon Mur hem parlat d’escriptura i de periodisme, així com de la transformació que pateix la comunicació des de la irrupció del món digital i ara amb l’aparició de la Intel·ligència Artificial. Mur va recordar que «el perill d’internet és que molts no són mitjans de comunicació, i entren a treballar molts periodistes com si ho foren». El veí de Bellmunt va admetre que «tenim un caos enorme en la professió periodística com jo no havia conegut mai. Vaig viure el canvi d’Espanya de la dictadura franquista a la democràcia i allò va ser una explosió de llibertat d’expressió de veritat. Ara, és un caos total i no et pots fiar de ningú. És trist. Jo que he estimat i estimo tant la professió, he de dir que s’ha d’escarbar molt per a trobar la veritat, perquè no sé on està». Ramon Mur va recalcar que «ara no s’informe, sinó que qualsevol opinió és informació», així com que els mitjans digitals estan prioritzant els clics al contingut. «A mi me van explicar que entre el titular i l’entradeta havies de donar la informació principal més destacada d’una notícia». Ara no. Has d’escarbar. Una forma d’informar que és més «d’espectacle i perdre el temps» que una altra cosa.

Dintre d’este present incert en el món de la comunicació i el periodisme, Ramon Mur també va parlar de grans professionals que estan fent una gran funció. També es va referir al moment que viu la premsa escrita. «El futur del paper el veig paregut al futur del llibre. A Saragossa hi havia una quantitat de quioscs i s’han tancat pràcticament tots. No en queden. La venda en paper ha caigut. Però hi ha un debat interessant: la cultura del paper i del llibre és fonamental i seguirà?». Tal com recorde Mur, «Vicente Verdú, que va faltar fa anys, deia que potser desapareix la cultura del llibre tal com la coneixem ara. No ho sé». Tot i això, Ramon Mur va insistir en l’educació, la informació i el coneixement, i va remarcar que «per a tindre un bon bagatge cultural s’ha de llegir. Està claríssim que pots llegir Unanumo en una tauleta i no necessites l’edició en paper. Però el que està clar és que és imprescindible llegir. Llegir molt. I si vols escriure, s’ha de llegir més encara». El periodista natural de Bellmunt creu que les noves joventuts «acumulen molts coneixements, però no se’ls hi mostre com saber. S’ha d’ensenyar a ensenyar. I s’ha d’aprendre a aprendre».

Ramon Mur també va parlar del futur de la llengua i del retrocés que està vivint el català de l’Aragó. Va posar com a exemple Bellmunt de Mesquí, el seu poble. Mur va destacar el treball incommensurable que estan fent entitats com l’Associació Cultural del Matarranya en la defensa de la llengua, amb el repte majúscul d’implicar les noves generacions. «La gent jove s’ha de motivar en estes coses. La gent jove, que parle tots els dies en català a les nostres viles, ha de veure que igual la llengua desapareix. Al Matarranya no passe tant, però a les viles bilingües del Mesquí» la llengua «està en perill». De fet, Ramon Mur va apuntar que «a Bellmunt només parlen català els vells. A l’estiu, que es duplique la població, tots parlen en castellà». I això és exactament el contrari de «quan jo era menut. Quan jo era menut i vivíem a Pamplona, arribaves a Bellmunt i no podies jugar amb els xiquets de la vila si no parlaves el català de Bellmunt. I ara és a la inversa. Parlen tots en castellà. Inclús els que venen de Barcelona, que viuen i estudien tots els dies en català, arriben a Bellmunt i parlen en castellà», va sentenciar Ramon Mur.

Si vols llegir Ramon Mur, de forma regular introdueix articles i reflexions a través del seu bloc https://ramonmur.wordpress.com/

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Ramon Mur, aprofitant la seua distinció com a ‘Premi Franja 2024’:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans