A Maru de Gasconne, el nou vi que capta l’energia del Matarranya
La nova bodega de Queretes obre les portes amb l'objectiu d'elaborar vins de la terra d'alta qualitat
El Matarranya va celebrar esta setmana l’obertura d’una nova bodega, A Maru de Gasconne, situada al municipi de Queretes i que promet portar els vins de la comarca als mercats més exigents. La inauguració va ser tota una festa i va comptar amb els parlaments de destacades figures del món enològic d’Aragó, com el president de l’Asociació Aragonesa d’Enòlegs, Isidro Moneva; l’expert Raúl Compés, director del CIHEAM, o el sommelier Enrique Albelda, el qual va dirigir un maridatge dels nous vins per al públic convidat, tots ells vinculats al sector de l’enoturisme i la comarca.
A Maru de Gasconne és un projecte que té molt en compte el territori, del qual vol extreure’n el màxim potencial. És per això que la inauguració va conjuminar la visió més personal del projecte amb xarrades d’experts sobre el món del vi. El seu propietari, l’enginyer agrònom Gonzalo Iranzo, va compartir que ha trobat al Matarranya el lloc perfecte per materialitzar el seu somni. “A Maru és una bodega que elabora vins de terroir, vins de la terra, amb varietats com Syrah, Viognier i Garnatxa Blanca“, explica Iranzo. L’ambició és clara, “fer vins d’alta qualitat, vins que competisquen en els mercats més exigents i vins que porten en el seu DNI el Matarranya, l’Aragó i esta finca”. El celler treballa amb raïm de la seua pròpia finca i aposta per la recuperació de varietats autòctones com el Morenillo, que tenen previst plantar l’any vinent.
La tria del Matarranya no és fortuïta. Iranzo revela una raó mística i és que “és una zona molt màgica. Està envoltada de línies llei o energètiques i esta bodega està al centre d’estes línies”. Estes línies les han marcades amb un passeig esquitxat de menhirs, que recorre les vinyes i connecte les diferents construccions de l’espai. Estes línies energètiques, segons Iranzo, “afavoreixen molt el cultiu i a la vinya”. Més enllà d’estes consideracions més esotèriques, el propietari apunta que “la comarca ofereix una climatologia i una edafologia (tipus del terra) estupendes, amb brises del mar que aporten un toc salí i el cerç del nord que defineixen les vinyes i fan que produïsquen raïm d’altíssima qualitat“.
Gonzalo Iranzo també va expressar la seua ferma voluntat de formar part activa en la creació d’una futura Denominació d’Origen Matarranya. “Servirà per a projectar la qualitat dels vins que estem fent totes estes bodegues, perquè el vi del Matarranya siga un vi d’alta qualitat i puga penetrar en mercats on, lamentablement, encara no hi som”, va assegurar. Actualment, la bodega compta amb tres persones en plantilla i diversos treballadors eventuals per tasques com a verema, etc., i esperen ampliar l’equip a curt termini. A més a més, el complex inclou un mas rehabilitat que obrirà les seues portes per a l’enoturisme, tal com diu el seu promotor “per aprofitar la marca Matarranya que s’està obrint camí turísticament”.
Per la seua banda, Fernando Camps, president de la Comarca del Matarranya i alcalde de Queretes, va acollir amb entusiasme la nova iniciativa. Durant la inauguració va manifestar que “és una alegria. Dono les gràcies a tots estos empresaris i enamorats del Matarranya, que tenen estos somnis i que venen a plasmar-los aquí”. Camps va destacar la sort de comptar amb inversors com Iranzo i va assenyalar que A Maru se suma a d’altres d’inversions en el sector vitivinícola de la comarca, com el projecte de la Venda d’Aubert, amb un hotel i galeria d’art, o el nou espai de la bodega Mas de Torubio. I és que per al president comarcal “tindre enoturisme al Matarranya és una sort, per les inversions que arriben i perquè seran uns referents per a tota la comarca”.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Gonzalo Iranzo, propietari del celler ‘A Maru de Gasconne’, un projecte que es va presentar dilluns a Queretes i que apostarà pels vins d’alta gama